gastro postao
Slatki užitak sa šljivama kojemu nećete moći odoljeti
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 25
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 150
Potrebno vam je
- 100 g maslac, slani
- 250 ml mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
- 500 g pšenično brašno, bijelo
- 1 prstohvat sol
- 100 g šećer, kristal
- 10 g vanilin šećer
- 30 g kvasac, svježi
- 2 kom jaje kokošje
- 1000 g šljiva
- 2 žlica šećer, kristal
Priprema
- Otopite maslac pa u njega ulijte hladno mlijeko. U drugoj zdjeli izmiješajte ostale sastojke za tijesto, No pazite da sol i kvasac ne stavite jedno do drugog. Dodajte to u prvu smjesu.
- Tucite tijesto mikserom dok se više ne bude lijepilo za zdjelu, oko 20-40 min. Pokrijte tijesto ručnikom i ostavite da se udvostruči. Opet ga premijesite. Za kolač će vam biti dovoljna trećina tijesta, no možete staviti i više. Razvaljajte ga što tanje i stavite u namašćen kalup.
- Na tijesto poslažite što više prepolovljenih šljiva. Pecite kolač 25-35 min na 150°c ili dok rubovi ne postanu zlatno-smeđi. Nakon vađenja iz pećnice odmah pospite kolač šećerom.