gastro postao
Slatki zalogajčići u kojima će uživati cijela obitelj
Vrijeme pripreme: do 180 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 3
Potrebno vam je
- 4 šalica pšenično brašno, bijelo
- 0.25 šalica šećer, kristal
- 1 kom kvasac, svježi
- 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 0.25 šalica maslac, slani
- 1 kom limunova korica
- 0.25 šalica džem od marelica
Priprema
- Pomiješajte 2 šalice brašna, šećer i sol. U sredini napravite rupu pa dodajte 1/4 šalice tople vode i kvasac. ostavite da se diže 20 min.
- Potom umiješajte žutanjke, ostatak vode i maslac te sve dobro istucite. Dodajte limunovu koru i ostatak brašna da dobijete mekano tijesto. Mijesite 5-10 min, dok ne postane glatko i elastično. Stavite tijesto u lagano namašćenu zdjelu, pokrijte i ostavite da se diže na toplome mjestu dok se ne udvostruči, otprilike 1,5 sat.
- Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na otprilike 7 mm debljine. Podijelite ga na dva dijela i izrežite oblike šalicom. Na polovicu njih stavite po žličicu džema. Rubove namočite vodom pa pokrijte drugim dijelom tijesta. Čvrsto stisnite rubove i ostavite da se dižu još 15 min.
- Pržite u dubokom ulju 4 min sa svake strane. Slažite na papirnate ubruse i pospite šećerom.
Izvor Skuhatćute