Sve je započelo s popularnim medenim kućicama, jednostavno ukrašenima kraljevskom glazurom i šarenim mrvicama, a sada je pravljenje medenjaka tradicija. Recepta se strogo držimo, ali smo uvijek kreativni kad je u pitanju osmišljavanje novih oblika.
Recept smo odlučili podijeliti s vama, kako bi i vi mogli stvoriti svoje male obiteljske tradicije. Nadamo se da smo vas inspirirali i očekujemo fotografije vašeg doma.
Sastojci:
- 250 g meda
- 250 g šećera
- 150 g maslaca
- 1 žumanjak
- 2 žlice ruma
- 650 g brašna
- 3 žlice kakaa
- 1 žličica začina za medenjake
Priprema:
- Med, šećer i maslac zagrijavajte na vatri miješajući, sve dok se ne sjedine.
- Kad se smjesa ohladi, dodajte jedan žumanjak razmućen s dvije žlice ruma i dobro promiješajte.
- Brašno izmiješajte s kakaom i začinom za medenjake, dodajte rashlađenu tekuću smjesu i miješajte sve dok ne dobijete glatku sjajnu smjesu.
- Stavite je u hladnjak na nekoliko sati, najbolje preko noći.
Ukrasite je kraljevskom glazurom koja se radi od jednog bjelanjka, 200 g šećera u prahu i nekoliko kapljica limunovog soka.
Ako hrabro krećete u gradnju slatke kućice, predlažemo da medenjake lijepite rastopljenim šećerom koji će se stvrdnuti brže od kraljevske glazure.
Želimo vam sretne blagdane!