Recepti 18. prosinca 2017.

Blagdanska tradicija: Ukrasi od medenjaka

foto: Gordana Kovačić
gastro postao gastro.24sata.hr
Snjegovići, pahuljice, kućice, saonice, kuglice za bor, zvjezdice i omamljujući miris medenjaka...

Sve je započelo s popularnim medenim kućicama, jednostavno ukrašenima kraljevskom glazurom i šarenim mrvicama, a sada je pravljenje medenjaka  tradicija. Recepta se strogo držimo, ali smo uvijek kreativni kad je u pitanju osmišljavanje novih oblika. 

Recept smo odlučili podijeliti s vama, kako bi i vi mogli stvoriti svoje male obiteljske tradicije. Nadamo se da smo vas inspirirali i očekujemo fotografije vašeg doma. 

 

 | Author: Gordana Kovačić foto: Gordana Kovačić

 

Sastojci:

  • 250 g meda
  • 250 g šećera
  • 150 g maslaca
  • 1 žumanjak
  • 2 žlice ruma
  • 650 g brašna
  • 3 žlice kakaa
  • 1 žličica začina za medenjake

Priprema:

  1. Med, šećer i maslac  zagrijavajte na vatri miješajući, sve dok se ne sjedine. 
  2. Kad se smjesa ohladi, dodajte jedan žumanjak razmućen s dvije žlice ruma i dobro promiješajte.
  3. Brašno izmiješajte s kakaom i začinom za medenjake, dodajte rashlađenu tekuću smjesu i miješajte sve dok ne dobijete glatku sjajnu smjesu.
  4. Stavite je u hladnjak na nekoliko sati, najbolje preko noći.

 

 | Author: Gordana Kovačić foto: Gordana Kovačić

 

Ukrasite je kraljevskom glazurom koja se radi od jednog bjelanjka, 200 g šećera u prahu i nekoliko kapljica limunovog soka. 

Ako hrabro krećete u gradnju slatke kućice, predlažemo da medenjake lijepite rastopljenim šećerom koji će se stvrdnuti brže od kraljevske glazure.

 

 | Author: Gordana Kovačić foto: Gordana Kovačić

Želimo vam sretne blagdane!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.