Blagdanski stol često znamo natrpati namirnicama koje nam možda i nisu toliko potrebne, stoga ideje kako iskoristiti višak nikada nisu naodmet. Recept za talijanski kruh Stromboli, koji se često nalazi u kategoriji “ručka na brzinu”, odlučio sam prilagoditi upravo uskrsnom vremenu koje predstoji.
Kuhana šunka, brokula i cheddar sir na podlozi od Zvijezda majoneze čine pravu rapsodiju okusa. Recept je zaista ukusan i neodoljiv, tako da nećeš pogriješiti ni ako ga poslužiš kao doručak ili večeru, a ako se pronađe na stolu za vrijeme ručka nitko se neće žaliti, garantiram!
Sastojci:
- 1 paket tijesta za pizzu
- 1 manja glavica brokule
- 300 g kuhane šunke
- 100 g cheddar sira
- 2 žlice Zvijezda Delikates majoneze
- 1 jaje
- sjemenke sezama
Po želji:
- parmezan
- svježi peršin
Priprema:
- Brokulu operi i pomoću noža sitno nareži. Ako je potrebno, vrhove brokule dodatno usitni rukama. Neka vrhovi brokule budu otprilike 1 do 2 centimetra veliki.
- Šunku nareži na kockice, veličine 1-2 cm.
- Razvuci tijesto te po sredini stavi brokulu. Preko brokule dodaj kockice šunke i obilno posipaj naribanim cheddar sirom.
- Rubove tijesta premaži Zvijezda Delikates majonezom te pomoću noža zareži trakice. Trakice neka idu skroz do sredine tijesta, tj. do nadjeva.
- Ukloni eventualni višak tijesta između početka trakice i početka nadjeva. Krajeve tijesta prevući preko nadjeva te trakice prebacuj naizmjenično s lijeva i s desna kako bi formirala pletenicu.
- Razmuti jedno jaje te njime premaži tijesto. Pospi sezamom te peci u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 30-ak minuta ili do zlatno-žute boje.
- Kada je Stromboli pečen izvadi ga iz pećnice i po želji pospi naribanim parmezanom i sjeckanim peršinom. Neka Stromboli "odmori" 5-6 minuta prije rezanja. Poslužiti ga možeš za doručak, ručak ili večeru, ili kao slani (i slasni) zalogaj između obroka.
U slast!