Recepti 20. listopada 2022.

Blondies s ruby čokoladom za ružičasti listopad

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Blondies su uvijek simpatični kolači, što zbog svog imena koje zvuči baš zavodljivo, što zbog tog što su lako prilagodljivi i mogu utažiti želju za slatkim u kratkom roku.

Kad pomislimo na blondies, kao da nam misli same prevedu njihovo ime u plavušu, blondinu, bjondinu… A ovi su kolači i bez tog na prvi spomen predmet naše želje. I bez nekih dodataka ih volimo pojesti, a ovi su level up – blondies s ruby čokoladom. Ova ružičasta čokolada ovdje kako bi obilježila ružičasti listopad.

Listopad je mjesec u kojem podsjećamo na važnost borbe protiv raka dojke, a boja kojom skrećemo pažnju na to je ružičasta. Znaš li za kampanju #pinkypromiss? Ako i ne znaš, ne brini, nikad nije kasno za upoznati se s njom, a još je važnije da nikad nije kasno za sklopiti #pinkypromiss. To ćeš učiniti tako da pozoveš mamu, prijateljicu ili sestru da se prijave s tobom na e-mail podsjetnike za obavljanje samopregleda dojke. Tako ćete jedna drugoj biti podrška i napraviti korak ka zdravijem životu.

Možda vas zanima... Najbolji recept za blondies s jagodama i bijelom čokoladom Kolumne

A da jedna drugu podsjetite koliko je cijela ova priča važna, mogle biste… pojesti kolač. Dobro, možda i nije neka izravna asocijacija, ali čini nam se da je ovaj kolač nekako baš idealno ide uz ovaj ružičasti listopad o kojem cijeli ovaj mjesec govorimo što više. Ali, na kraju krajeva, trebaš li stvarno razlog za pojesti kolač? Još ako je tu ružičasta čokolada

Inače, blondies su u stvari brownies, samo bez kakaa i tamne ili mliječne čokolade. Dakle, nisu smeđi nego – plavi. Slatko, zar ne? I onda još s ružičastim preljevom. Znaš li da se ruby čokolada dobiva kao i svaka druga i da njena boja ne potječe od umjetnih bojila, nego je stvarno takva? Naime, radi se od nefermentiranih ružičastih zrna kakaa. I posebnog je okusa.

Blondies je i inače dosta lako napraviti jer su onaj tip kolača – stavi sastojke u zdjelu i pomiješaj, a tako je i s ovim blondies s ruby čokoladom.

Blondies s ruby čokoladom

Sastojci:

  • 220 g maslaca
  • 220 g smeđeg šećera
  • 2 jaja
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 210 g brašna
  • 3/4 žličice soli
  • 100 g otopljene ruby čokolade
  • 260 g komadića ruby čokolade
  • +100 g otopljene ruby čokolade

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180°C, a pladanj veličine 20 x 20 cm obloži papirom za pečenje.
  2. Otopi maslac i kuhaj ga na srednje jakoj vatri dok ne dobije smeđu boju i ne dobije orašasti miris, oko 10 minuta. Pazi da se maslac ne raskuha i ne zagori.
  3. U zdjeli pomiješaj zaprženi maslac, šećer, jaja i ekstrakt vanilije. Umiješaj 100 g otopljene čokolade, zatim dodaj brašno i sol, dobro miješaj dok se smjesa ne odlijepi od posude.
  4. Ubaci komadiće ruby čokolade. Rasporedite tijesto u pripremljeni pladanj i peci oko 25 minuta. Ako u tijesto umetneš čačkalicu ili nož, na njemu bi trebalo biti nekoliko vlažnih mrvica, jer ne želiš previše ispeći kolač i ne želiš da naše plavuše budu još uvijek gnjecave.
  5. Pusti plavuše da se ohlade. Otopi 100 g ruby čokolade i prelij preko plavuša. Izrezati na kvadrate.
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:49 21. Listopad 2022.

    Super