gastro postao
Neizostavni kolač blagdanskog stola koji morate voljeti
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 20
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 10
Potrebno vam je
- 6 kom jaje kokošje
- 10 g prašak za pecivo
- 10 g vanilin šećer
- 1 žlica kakao u prahu, nezašećereni
- 1 kom limun
- 2 žlica šećer, u prahu
- 1 kom jabuka (cijela)
- tamni rum
- krušne mrvice
- 100 g vrhnje kiselo (10% masti )
- 1 čaša ulje suncokretovo
- 1 čaša pšenično brašno, bijelo
- 0.50 čaša šećer, kristal
Priprema
- Od šest bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Brašno promiješajte s praškom za pecivo. Pomiješajte žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom, uljem, limunovom koricom i malo ruma.
- U tu smjesu polako dodajte brašno uz miješanje te sitno naribanu jabuku. Lagano umiješajte snijeg. Odvojite dio smjese u koji umiješajte kakao kako bi se dobila smeđa boja.
- Kalup u kojem se peče kuglof premažite putrom i stavite malo krušnih mrvica. Najprije stavite žutu smjesu pa smeđu. Pecite 45 minuta na 180°C.
- Dok se još nije potpuno ohladio, premažite kuglof smjesom od štaub-šećera umiješanog u limunov sok. Time se dobije bijela boja koja podsjeća na snijeg. kuglof je bolji ako se ne koristi mikser nego žica za snijeg te drvena kuhača.
Izvor Skuhatćute