Recepti 03. listopada 2014.

Božićni kuglof

gastro postao gastro.24sata.hr
Neizostavni kolač blagdanskog stola koji morate voljeti

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 20

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 10

Potrebno vam je

  • 6 kom jaje kokošje
  • 10 g prašak za pecivo
  • 10 g vanilin šećer
  • 1 žlica kakao u prahu, nezašećereni
  • 1 kom limun
  • 2 žlica šećer, u prahu
  • 1 kom jabuka (cijela)
  • tamni rum
  • krušne mrvice
  • 100 g vrhnje kiselo (10% masti )
  • 1 čaša ulje suncokretovo
  • 1 čaša pšenično brašno, bijelo
  • 0.50 čaša šećer, kristal

Priprema

  1. Od šest bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Brašno promiješajte s praškom za pecivo. Pomiješajte žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom, uljem, limunovom koricom i malo ruma.
  2. U tu smjesu polako dodajte brašno uz miješanje te sitno naribanu jabuku. Lagano umiješajte snijeg. Odvojite dio smjese u koji umiješajte kakao kako bi se dobila smeđa boja.
  3. Kalup u kojem se peče kuglof premažite putrom i stavite malo krušnih mrvica. Najprije stavite žutu smjesu pa smeđu. Pecite 45 minuta na 180°C.
  4. Dok se još nije potpuno ohladio, premažite kuglof smjesom od štaub-šećera umiješanog u limunov sok. Time se dobije bijela boja koja podsjeća na snijeg. kuglof je bolji ako se ne koristi mikser nego žica za snijeg te drvena kuhača.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.