Postoji mnogo priča vezanih uz umak puttanesca, a najpopularnija je ta da su ga prostitutke spremale upravo uz tjesteninu i stavljale ga na prozore da bi mirisima privukao brojne šetače i klijente... Postoji i oprečno mišljenje prema kojemu su ovaj umak pripremale zbog jednostavnosti, kako bi imale više vremena za zaradu.
Kojoj god se teoriji priklonite, špageti puttanesca sigurno će vas već na prvu osvojiti svojim savršenim mirisom i okusom, koji predstavljaju bit tradicionalne talijanske kuhinje.
Ono što će vas još oduševiti kod ovog recepta je to što vam je potreban samo jedan lonac! Može li jednostavnije i brže?
Potrebno vam je:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 8 režnjeva češnjaka, sitno sjeckanih
- 4 fileta inćuna, sitno sjeckanih
- 1/4 do 1/2 čajne žličice crvenog papra u zrnu
- 1 veća rajčica, nasjeckana
- 2 3/4 šalice vode
- 1/2 žličice soli
- špageti
- 1/2 šalice grubo sjeckanih maslina
- 1/3 šalice grubo narezanih listova peršina
- 1/4 šalice kapara, grubo sjeckanih
Priprema:
- Zagrijte ulje u loncu. Dodajte češnjak, inćune, papar u zrnu i kuhajte uz stalno miješanje otprilike minutu.
- Dodajte rajčicu, vodu i sol. Nastavite kuhati.
- Smanjite plamen, dodajte špagete i kuhajte povremeno miješajući sve dok se tjestenina ne skuha, a umak zgusne, oko 12 minuta.
- Dodajte masline, kapare i pomiješajte da se svi sastojci sljube. Po potrebi dodajte još soli.
Dobar tek!