Janova gastro priča počela je sasvim nenametljivo, kao potraga za hobijem nakon sportske ozljede, a pretvorila se u sadržaj koji prati sve veći broj ljubitelja praktičnih, zdravih i jednostavnih jela. Jan se ne drži kruto pravila - u njegovoj kuhinji tortille dobivaju nova lica, zdrave verzije klasika skupljaju lajkove, a iz 'ničega' uvijek nekako nastane nešto preukusno.
Zato nije neobično što njegov TikTok profil jan_mihaljevic svakodnevno posjećuje sve više kulinarskih znatiželjnika i što je upravo on jedan od kandidata kategorije 'Internacionalna kuhinja' u ovogodišnjoj Gastro zvijezdi.
Glasati za Jana možeš ovdje!
Jan je u sklopu natjecanja Gastro zvijezda 2025. pripremao street food jelo koje nas je odvelo na putovanje u Meksiko – tacose s kozicama i svježim guacamole umakom. Jednostavni su za pripremu, puni okusa i idealni za brzi ručak, druženje s ekipom ili vikend kuhanje. Ovo je baza recepta, a vi je možete prilagoditi svom ukusu i dodati povrće koje najviše volite.
Recept pročitajte u nastavku, a detalje pripreme pogledajte u videu!
Sastojci:
- 300 g kozica
- 1 avokado
- sol
- papar
- pola glavice ljubičastog luka
- 10-ak cherry rajčica
- 3 manje tortille
- 1 limeta
- češnjak
- maslinovo ulje
- čili
- korijander
Priprema
Pripremite kozice. Na zagrijanu tavu dodajte malo maslinova ulja pa ubacite kozice. Začinite ih solju, paprom i meksičkom mješavinom začina. Pecite nekoliko minuta, dok ne poprime lijepu boju i ostanu sočne.
Napravite guacamole. U posudi zgnječite jedan zreli avokado. Dodajte sitno nasjeckane cherry rajčice i ljubičasti luk, posolite, popaprite, dodajte malo čilija te sve prelijte svježim sokom limete.
Dobro promiješajte da dobijete kremasti, osvježavajući umak. Zagrijte tortilje. Tortilje kratko zagrijte na suhoj tavi s obje strane dok ne postanu mekane i savitljive. Složite tacos. Na svaku tortilju rasporedite pečene kozice i žlicu guacamolea. Zarolajte ili preklopite – kako god najviše volite. Po vrhu dodajte malo svježeg čilija i korijandera za dodatni šmek.
Savjet više:
- Kiselo vrhnje je odličan dodatak koji ublažava ljutinu čilija i daje dodatnu kremoznost.
- Po želji ubacite i svježu salatu, kukuruz, papriku ili mladi luk – ovaj recept je fleksibilna baza koju lako možete prilagoditi svom ukusu.
Dobar tek!