Recepti 16. prosinca 2025.

Brzi tacosi s kozicama i guacamole umakom na meksički način

24sata Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025.
foto: Josip Regovic/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Jan Mihaljević zaljubljenik je u internacionalne okuse, a kuha s takvom lakoćom da bi čovjek pomislio da recepti rastu na drvetu. Ove godine natječe se za titulu Gastro zvijezde 2025. u kategoriji Internacionalna kuhinja, a tom prigodom pripremio nam je tacose s kozicama na meksički način.

Janova gastro priča počela je sasvim nenametljivo, kao potraga za hobijem nakon sportske ozljede, a pretvorila se u sadržaj koji prati sve veći broj ljubitelja praktičnih, zdravih i jednostavnih jela. Jan se ne drži kruto pravila - u njegovoj kuhinji tortille dobivaju nova lica, zdrave verzije klasika skupljaju lajkove, a iz 'ničega' uvijek nekako nastane nešto preukusno.

24sata Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

24sata Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Zato nije neobično što njegov TikTok profil jan_mihaljevic svakodnevno posjećuje sve više kulinarskih znatiželjnika i što je upravo on jedan od kandidata kategorije 'Internacionalna kuhinja' u ovogodišnjoj Gastro zvijezdi.

Glasati za Jana možeš ovdje!

Jan je u sklopu natjecanja Gastro zvijezda 2025. pripremao street food jelo koje nas je odvelo na putovanje u Meksiko – tacose s kozicama i svježim guacamole umakom. Jednostavni su za pripremu, puni okusa i idealni za brzi ručak, druženje s ekipom ili vikend kuhanje. Ovo je baza recepta, a vi je možete prilagoditi svom ukusu i dodati povrće koje najviše volite.

Recept pročitajte u nastavku, a detalje pripreme pogledajte u videu!

Sastojci:

  • 300 g kozica
  • 1 avokado
  • sol
  • papar
  • pola glavice ljubičastog luka
  • 10-ak cherry rajčica
  • 3 manje tortille
  • 1 limeta
  • češnjak
  • maslinovo ulje
  • čili
  • korijander

24sata Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL
 

Priprema

Pripremite kozice. Na zagrijanu tavu dodajte malo maslinova ulja pa ubacite kozice. Začinite ih solju, paprom i meksičkom mješavinom začina. Pecite nekoliko minuta, dok ne poprime lijepu boju i ostanu sočne.

24sata Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Napravite guacamole. U posudi zgnječite jedan zreli avokado. Dodajte sitno nasjeckane cherry rajčice i ljubičasti luk, posolite, popaprite, dodajte malo čilija te sve prelijte svježim sokom limete.

Dobro promiješajte da dobijete kremasti, osvježavajući umak. Zagrijte tortilje. Tortilje kratko zagrijte na suhoj tavi s obje strane dok ne postanu mekane i savitljive. Složite tacos. Na svaku tortilju rasporedite pečene kozice i žlicu guacamolea. Zarolajte ili preklopite – kako god najviše volite.  Po vrhu dodajte malo svježeg čilija i korijandera za dodatni šmek.

Savjet više:

  • Kiselo vrhnje je odličan dodatak koji ublažava ljutinu čilija i daje dodatnu kremoznost.
  • Po želji ubacite i svježu salatu, kukuruz, papriku ili mladi luk – ovaj recept je fleksibilna baza koju lako možete prilagoditi svom ukusu.

24sata Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

24sata Zagreb: Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.