gastro postao
Naša blogerica Jelena Markota pripremila je tikvu po poznatom engleskom receptu
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 488
Potrebno vam je
- 500 g butternut bundeva
- 350 g gljive miješane, razne
- 2 režanj češnjak
- 10 g pršut
- 1 kom lisnato tijesto
- 1 kom jaje kokošje
- 1 žličica ulje maslinovo
- senf
- papar
- sol
Priprema
- Tikvu operemo, odvojimo gornji valjkasti dio te je ogulimo. Ako imate problema s guljenjem, tikvu uvijek možete staviti jednu minutu u mikrovalnu pećnicu.
- Tikvu dužinski podijelimo na četvrtine. Dobro posolimo, popaprimo i namažemo s malo maslinovog ulja.
- Pečemo 40-ak minuta na 200°C ili dok tikva nije mekana i na rubovima imamo laganu karamelizaciju.
- Nakon što se rashladi dovoljno da možemo rukovati s njom, spojimo je u prvotan valjkasti oblik i obložimo prozirnom folijom. Važno je istisnuti višak zraka da oblik bude što jednolikiji. Ostavimo u hladnjaku.
- Za to vrijeme sitno isjeckamo gljive, dok nismo dobili gotovo paštetu.
- Sitno nasjeckamo i češnjak. Na žličici ulja i s vrlo malo soli dinstamo gljive dok ne izgube svu tekućinu.
- Pred kraj dodamo češnjak i ostavimo da se rashladi.
- Na radnoj površini stavimo dovoljnu količinu prozirne folije. Na nju u dužini valjka tikve slažemo pršut. Čitavu površinu pršuta prekrijemo smjesom gljiva. Dio uz rub namažemo senfom.
- Tikvu pažljivo smjestimo na gljive pazeći na formu. Uz pomoć prozirne folije napravimo valjak i ponovno istisnemo zrak. Tako složenu roladu ostavimo 10 minuta u hladnjaku da se stisne.
- Na razvaljano lisnato tijesto stavljamo roladu i na isti je način umotamo, dok nije potpuno prekrivena. Smjestimo je na papir za pečenje i premažemo razmućenim jajem. Po želji na vrhu rubom noža napravimo ukrase pazeći pritom da se tijesto ne probije.
- Tako pripremljenu roladu pečemo oko 20 minuta na 200°C ili dok lisnato tijesto ne dobije lijepu zlatnu boju.
Izvor Jelena Markota