Recepti 02. veljače 2015.

Butternut Wellington

Butternut-Wellington
foto: Jelena Markota
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša blogerica Jelena Markota pripremila je tikvu po poznatom engleskom receptu

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 488

Potrebno vam je

  • 500 g butternut bundeva
  • 350 g gljive miješane, razne
  • 2 režanj češnjak
  • 10 g pršut
  • 1 kom lisnato tijesto
  • 1 kom jaje kokošje
  • 1 žličica ulje maslinovo
  • senf
  • papar
  • sol

Priprema

  1. Tikvu operemo, odvojimo gornji valjkasti dio te je ogulimo. Ako imate problema s guljenjem, tikvu uvijek možete staviti jednu minutu u mikrovalnu pećnicu.
  2. Tikvu dužinski podijelimo na četvrtine. Dobro posolimo, popaprimo i namažemo s malo maslinovog ulja.
  3. Pečemo 40-ak minuta na 200°C ili dok tikva nije mekana i na rubovima imamo laganu karamelizaciju.
  4. Nakon što se rashladi dovoljno da možemo rukovati s njom, spojimo je u prvotan valjkasti oblik i obložimo prozirnom folijom. Važno je istisnuti višak zraka da oblik bude što jednolikiji. Ostavimo u hladnjaku.
  5. Za to vrijeme sitno isjeckamo gljive, dok nismo dobili gotovo paštetu.
  6. Sitno nasjeckamo i češnjak. Na žličici ulja i s vrlo malo soli dinstamo gljive dok ne izgube svu tekućinu.
  7. Pred kraj dodamo češnjak i ostavimo da se rashladi.
  8. Na radnoj površini stavimo dovoljnu količinu prozirne folije. Na nju u dužini valjka tikve slažemo pršut. Čitavu površinu pršuta prekrijemo smjesom gljiva. Dio uz rub namažemo senfom.
  9. Tikvu pažljivo smjestimo na gljive pazeći na formu. Uz pomoć prozirne folije napravimo valjak i ponovno istisnemo zrak. Tako složenu roladu ostavimo 10 minuta u hladnjaku da se stisne.
  10. Na razvaljano lisnato tijesto stavljamo roladu i na isti je način umotamo, dok nije potpuno prekrivena. Smjestimo je na papir za pečenje i premažemo razmućenim jajem. Po želji na vrhu rubom noža napravimo ukrase pazeći pritom da se tijesto ne probije.
  11. Tako pripremljenu roladu pečemo oko 20 minuta na 200°C ili dok lisnato tijesto ne dobije lijepu zlatnu boju.

Izvor Jelena Markota

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.