Ako si već usavršila pripremu klasičnih krafni i donuta, i majstorica si u pripremi fritula i kroštula, postavi si novi kulinarski izazov. Što je bolje od cannola, talijanske slastice koja se prži u ulju i tradicionalno puni kremom od ricotte. Budući da potječe sa Sicilije, logično je da u paketu ide i pistacija.
Inspiraciju za recept pronašao sam kod kolege blogera, Darka Debića, ali prilagodio sam ga svom guštu i dostupnim namirnicama. Za pripremu, prženje i punjenje rezerviraj 90 minuta - te vagu i slastičarske vrećice.
Cijeli proces značajno će ti olakšati i Gorenje kuhinjski robot.
Sastojci za tijesto:
- 150 g brašna, 00 ili glatko
- 15 g maslaca
- malo soli
- 2 čajne žličice šećera
- 60 ml slatkog bijelog vina (poput muškata)
- 1 žličica za kavu alkoholnog octa
- 1 čajna žličica cimeta
- 1 čajna žličica kakaa
Ostali sastojci:
- 1 bjelanjak
- suncokretovo ulje
Sastojci za punjenje:
- 500 g ricotte
- 50 g šećera u prahu
- malo korice limuna ili naranče
- 15 ml ruma
- 20 ml kruškovca
- nesoljene pistacije
Priprema tijesta:
- Brašno i maslac pomiješaj prstima u mrvice, a potom dodajte ostale namirnice i umijesi tvrđe tijesto uz pomoć kuhinjskog robota.
- Umotaj tijesto u foliju i odmori ga sat vremena.
- Tijesto tanko razvaljaj i izreži okrugle oblike. Potom ih razvaljaj u ovalni oblik.
- Tako razvaljano tijesto omotaj oko metalnog kalupa te zalijepi pomoću razmućenog bjelanjka.
- Cannole prži u dubokom ulju, a kada dobiju zlatnu boju pažljivo ih skini s kalupa i ohladi do kraja.
Priprema kreme i punjenje:
- Uz pomoć kuhinjskog robota lagano izmiksaj ricottu sa šećerom, ribanom koricom te rumom i kruškovcem.
- Kremu ostavite u hladnjaku barem pola sata prije punjenja cannola.
- Napuni cannole kremom. Uvaljaj rubove u usitnjenu pistaciju te po želji pospi šećerom u prahu.