Recepti Omiljeni recepti za fašničke poslastice 15. veljače 2021.

Cannoli s punjenjem od ricotte i pistacijama

Borna Filic/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Kad su u pitanju cannoli - sav se trud isplati. Isprobaj recept!

Ako si već usavršila pripremu klasičnih krafni i donuta, i majstorica si u pripremi fritula i kroštula, postavi si novi kulinarski izazov. Što je bolje od cannola, talijanske slastice koja se prži u ulju i tradicionalno puni kremom od ricotte. Budući da potječe sa Sicilije, logično je da u paketu ide i pistacija.

Inspiraciju za recept pronašao sam kod kolege blogera, Darka Debića, ali prilagodio sam ga svom guštu i dostupnim namirnicama. Za pripremu, prženje i punjenje rezerviraj 90 minuta - te vagu i slastičarske vrećice.

Cijeli proces značajno će ti olakšati i Gorenje kuhinjski robot. 

 | Author: Borna Filic/PIXSELL Borna Filic/PIXSELL

Sastojci za tijesto:

  • 150 g brašna, 00 ili glatko
  • 15 g maslaca
  • malo soli
  • 2 čajne žličice šećera
  • 60 ml slatkog bijelog vina (poput muškata)
  • 1 žličica za kavu alkoholnog octa
  • 1 čajna žličica cimeta
  • 1 čajna žličica kakaa

Ostali sastojci:

  • 1 bjelanjak
  • suncokretovo ulje

Sastojci za punjenje:

  • 500 g ricotte
  • 50 g šećera u prahu
  • malo korice limuna ili naranče
  • 15 ml ruma
  • 20 ml kruškovca
  • nesoljene pistacije

 | Author: Borna Filic/PIXSELL Borna Filic/PIXSELL

Priprema tijesta:

  1. Brašno i maslac pomiješaj prstima u mrvice, a potom dodajte ostale namirnice i umijesi tvrđe tijesto uz pomoć kuhinjskog robota. 
  2. Umotaj tijesto u foliju i odmori ga sat vremena.
  3. Tijesto tanko razvaljaj i izreži okrugle oblike. Potom ih razvaljaj u ovalni oblik. 
  4. Tako razvaljano tijesto omotaj oko metalnog kalupa te zalijepi pomoću razmućenog bjelanjka. 
  5. Cannole prži u dubokom ulju, a kada dobiju zlatnu boju pažljivo ih skini s kalupa i ohladi do kraja.

Priprema kreme i punjenje:

  1. Uz pomoć kuhinjskog robota lagano izmiksaj ricottu sa šećerom, ribanom koricom te rumom i kruškovcem. 
  2. Kremu ostavite u hladnjaku barem pola sata prije punjenja cannola.
  3. Napuni cannole kremom. Uvaljaj rubove u usitnjenu pistaciju te po želji pospi šećerom u prahu. 

 | Author: Borna Filic/PIXSELL Borna Filic/PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.