Recepti Kruh i pecivo 23. siječnja 2025.

Cernički ćupteti – autentični slavonski finger food osvaja nagrade, a mi imamo recept

Kruh i pecivo
35 MIN
40 MIN
20
SREDNJE
cernički ćupteti
Cernički ćupteti
foto: Borna Subota, EXE produkcija
Donosimo recept za tradicionalne cerničke ćuptete, nagrađivani autentični slavonski finger food koji se tradicionalno priprema u vrijeme svinjokolje

Cernički ćupteti, autentični, pikantni slavonski snack otet je zaboravu, danas je prepoznatljiv suvenir Cernika i jedan od aduta sve atraktivnije turističke ponude čitavog novogradiškog kraja. Neodoljiv cernički ćuptet dobio je još jednu potvrdu kvalitete i autentičnosti - na svečanosti dodjele nagrada Suncokret ruralnog turizma u Vukovaru, ovaj autentični pikantni slavonski finger food nagrađen je brončanom poveljom u kategoriji "Projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka".

"Ova nagrada još je jedno priznanje očuvanju naše kulturne baštine i bogate kulinarske tradicije, ali i poticaj da u tome budemo još ustrajniji. Cernički ćuptet postao je najprepoznatljiviji suvenir naše općine, otrgnuli smo ga zaboravu, a danas u njemu uživaju gurmani širom Hrvatske koji vole pikantne okuse Slavonije“, ističe direktor Turističke zajednice općine Cernik Ivan Ivanović.

cernički ćupteti | Author: Suncokret ruralnog turizma Dodjela nagrada Suncokret ruralnog turizma foto: Suncokret ruralnog turizma cernički ćupteti | Author: TZ općine Cernik Cernički ćupteti foto: TZ općine Cernik

Hit zalogaj u vrijeme svinjokolje

Ovaj autentični cernički specijalitet, tradicionalno se priprema u vrijeme svinjokolje od dizanog tijesta i svinjskog mesa, točnije smjese kojom su se punile i kobasice, a njegova priprema upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Eno-gastro ponuda jedan je od najjačih turističkih aduta Cernika i susjedne Nove Gradiške koji se odnedavno promoviraju kao jedinstvena turistička destinacija pod zajedničkim sloganom “Napusti cestu, idi stazama”.

Donosimo recept za cerničke ćuptete koji nam je stigao ravno iz Cernika, a potpisuje ga vrhunska majstorica ćupteta Mirela Andrašević.

cernički ćupteti | Author: Borna Subota, EXE produkcija Cernički ćupteti - autentičan slavonski finger food foto: Borna Subota, EXE produkcija

Ne gasi ekran dok kuham

Cernički ćupteti
35 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
20
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
  • Brašno 1 kg
  • Mlijeko 200 ml
  • Svježi kvasac
  • Svinjska mast 200 ml
  • Sol 1 žlica
  • Bijelo vino 100 ml
NADJEV
Sastojci
  • Mljeveno meso - Svinjetina 1 kg
  • Sol 1 žlica
  • Mljevena paprika - slatka 1 žlica
  • Mljevena ljuta paprika 0,50 žlica
  • Češnjak 2 režanj
Postupak
  1. Pripremite nadjev od navedenih sastojaka i zamijesite tijesto te ga razvucite na debljinu od 0,5 centimetra.


  2. Razrežite tijesto na kocke dimenzija 5x5 centimetara i na sredinu svake kocke stavite malo mesnog nadjeva te podignite vrhove tijesta. Posložite ih na pleh i pecite na 200 stupnjeva Celzijevih oko 40 minuta.


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.