gastro postao
Izvorna češka poslastica nakon koje ćete zaboraviti da su Česi isključivo pivopije!
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 394
Tijesto
- 5 jaja
- 250 g šećera
- 200 g pšenično brašno, bijelo
- 1 žlica vode
- 2 žlice kakaa u prahu
Krema
- 5 žumanjaka
- 150 g šećera
- 5 žlica pšenično brašno, bijelo
- 500 ml mlijeka
- 200 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
Pjena
- 5 bjelanjaka
- 250 g šećera
- 25 ml limunov sok
Priprema
- Kako biste pripremili tijesto, od 5 bjelanjaka istucite čvrst snijeg, dodajte šećer, žlicu vode i još malo tucite.
- U snijeg umiješajte brašno i dodajte jedno po jedno 5 žumanjaka i na kraju kakao.
- Ovako dobiveno tijesto razvaljate u lim (veličine 35x25 cm) i pecite na temperaturi od 200 stupnjeva C oko 30 - 40 minuta. Izvadite i ohladite.
- Za kremu izmiješajte šećer, žumanjak i brašno s malo mlijeka te zakuhajte u pol litre vrućeg mlijeka. Smjesu kuhajte desetak minuta dok se ne zgusne u kremu. Pustite da se ohladi.
- Pjenasto umutite maslac i šećer te umiješajte u ohlađenu kremu. Ovom kremom premažite ohlađeno tijesto.
- kako bite pripravili pjenu, istucite bjelanjke u čvrsti snijeg, dodajte šećer i tucite na pari desetak minuta.
- Dodajte sok od limuna.
- Pjenu premažite preko kreme. Ohlađen kolač režite na kocke.