Recepti 15. prosinca 2016.

Češki kolač: Nije u pivima sve...

Češki kolač
gastro postao gastro.24sata.hr
Izvorna češka poslastica nakon koje ćete zaboraviti da su Česi isključivo pivopije!

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 10

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 394

Tijesto

  • 5 jaja
  • 250 g šećera
  • 200 g pšenično brašno, bijelo
  • 1 žlica vode
  • 2 žlice kakaa u prahu

Krema

  • 5 žumanjaka
  • 150 g šećera
  • 5 žlica pšenično brašno, bijelo
  • 500 ml mlijeka
  • 200 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu

Pjena

  • 5 bjelanjaka
  • 250 g šećera
  • 25 ml limunov sok

Priprema

  1. Kako biste pripremili tijesto, od 5 bjelanjaka istucite čvrst snijeg, dodajte šećer, žlicu vode i još malo tucite.
  2. U snijeg umiješajte brašno i dodajte jedno po jedno 5 žumanjaka i na kraju kakao.
  3. Ovako dobiveno tijesto razvaljate u lim (veličine 35x25 cm) i pecite na temperaturi od 200 stupnjeva C oko 30 - 40 minuta. Izvadite i ohladite.
  4. Za kremu izmiješajte šećer, žumanjak i brašno s malo mlijeka te zakuhajte u pol litre vrućeg mlijeka. Smjesu kuhajte desetak minuta dok se ne zgusne u kremu. Pustite da se ohladi.
  5. Pjenasto umutite maslac i šećer te umiješajte u ohlađenu kremu. Ovom kremom premažite ohlađeno tijesto.
  6. kako bite pripravili pjenu, istucite bjelanjke u čvrsti snijeg, dodajte šećer i tucite na pari desetak minuta.
  7. Dodajte sok od limuna.
  8. Pjenu premažite preko kreme. Ohlađen kolač režite na kocke.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.