Recepti 07. ožujka 2020.

Chantilly krumpir: Jednom kad ga probaš, uvijek ćeš mu se vraćati

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Slatko vrhnje odnosno vrhnje za šlag čest je dodatak pire krumpiru, ali ono što razlikuje ovu verziju od drugih je to da se šlag napravi prije nego što se doda krumpiru

Chantilly krumpir ili Pommes de Terry Chantilly, vrhunsko je brzo jelo. U suštini to je puniji, kremastiji pire krumpir i to zahvaljujući samo jednom sastojku. Upravo po tom sastojku ovi krumpiri dobili svoje ime: Chantilly ili crème Chantilly francuski je naziv za klasični šlag. Krema se prelije po krumpiru prije nego se zapeče, stvarajući nevjerojatnu laganu i lepršavu strukturu. A da bi dobili zlatnu koricu, po vrhu se stavi sir.  

Šlag je tajna laganog pire krumpira

Slatko vrhnje odnosno vrhnje za šlag čest je dodatak pire krumpiru, ali ono što razlikuje ovu verziju od drugih je to da se šlag napravi prije nego što se doda krumpiru. Kako radiš šlag za deserte, tako ga i napravi za krumpir - samo nemoj dodati šećer!

 

Možda vas zanima... Pripremi krumpir na tri kreativna načina Recepti

 

Sastojci:

  • 6 žlica maslaca + za premazivanje
  • 2 1/2 kg krumpira
  • 2 žlice soli
  • 1/2 šalice naribanog parmezana
  • 1/2 šalice mlijeka
  • 1 šalica slatkog vrhnja

Priprema:

  1. Maslac ostavi na sobnoj temperaturi da omekša. 
  2. Pećicu zagrij na 200 stupnjeva, a lim za pečenje premaži maslacem.
  3. Oguli krumpir i nareži ga na kockice. Stavi ga u veliki lonac, nalij vode i dobro posoli. 
  4. Kuhaj dok krumpir ne omekša (oko 15 minuta nakon što voda zavrije).
  5. Ocijedi ga i ostavi sa strane da se malo prohladi.
  6. Zgnječi krumpir, dodaj maslac i 1/2 šalice mlijeka i miješaj dok se sastojci ne sjedine i maslac rastopi. 
  7. U drugoj zdjeli izradi čvrsti šlag.
  8. Umiješaj 1/3 šlaga u krumpir. Pomoću lopatice nježno umiješaj šlag u krumpir, a zatim prebaci pripremljenu smjesu u lim za pečenje. 
  9. Po vrhu ravnomjerno pospi parmezan. 
  10. Peci od 20 do 25 minuta, dok sir lagano ne porumeni.
  11. Prije posluživanja ostavi 10 minuta da odmara. 

 

Pečeni krumpir Možda vas zanima... Slasni pečeni krumpiri po receptu Mary Berry Recepti

 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.