Chantilly krumpir ili Pommes de Terry Chantilly, vrhunsko je brzo jelo. U suštini to je puniji, kremastiji pire krumpir i to zahvaljujući samo jednom sastojku. Upravo po tom sastojku ovi krumpiri dobili svoje ime: Chantilly ili crème Chantilly francuski je naziv za klasični šlag. Krema se prelije po krumpiru prije nego se zapeče, stvarajući nevjerojatnu laganu i lepršavu strukturu. A da bi dobili zlatnu koricu, po vrhu se stavi sir.
Šlag je tajna laganog pire krumpira
Slatko vrhnje odnosno vrhnje za šlag čest je dodatak pire krumpiru, ali ono što razlikuje ovu verziju od drugih je to da se šlag napravi prije nego što se doda krumpiru. Kako radiš šlag za deserte, tako ga i napravi za krumpir - samo nemoj dodati šećer!
Sastojci:
- 6 žlica maslaca + za premazivanje
- 2 1/2 kg krumpira
- 2 žlice soli
- 1/2 šalice naribanog parmezana
- 1/2 šalice mlijeka
- 1 šalica slatkog vrhnja
Priprema:
- Maslac ostavi na sobnoj temperaturi da omekša.
- Pećicu zagrij na 200 stupnjeva, a lim za pečenje premaži maslacem.
- Oguli krumpir i nareži ga na kockice. Stavi ga u veliki lonac, nalij vode i dobro posoli.
- Kuhaj dok krumpir ne omekša (oko 15 minuta nakon što voda zavrije).
- Ocijedi ga i ostavi sa strane da se malo prohladi.
- Zgnječi krumpir, dodaj maslac i 1/2 šalice mlijeka i miješaj dok se sastojci ne sjedine i maslac rastopi.
- U drugoj zdjeli izradi čvrsti šlag.
- Umiješaj 1/3 šlaga u krumpir. Pomoću lopatice nježno umiješaj šlag u krumpir, a zatim prebaci pripremljenu smjesu u lim za pečenje.
- Po vrhu ravnomjerno pospi parmezan.
- Peci od 20 do 25 minuta, dok sir lagano ne porumeni.
- Prije posluživanja ostavi 10 minuta da odmara.
Dobar tek!