gastro postao
Klasičan desert francuske kuhinje koji ćete naći na svim jelovnicima francuskih restorana svakako su les profiteroles au chocolat – profiteroli s čokoladom.
Iako ih tehnički ne ubrajamo u prave kolače, niti jedan Božić ne može proći bez ukusnih slatkih uštipaka kao što su profiteroli ili domaće fritule.
Njihova priprema je vrlo jednostavna, a jako podsjećaju na omiljeni kolač iz našeg djetinjstva, princes krafne. Mekano tijesto punjeno kremastim filom i preliveno čokoladom i ukrašeno dr. Oetker bademima. Ukratko, čist užitak.
Razveselite goste posve novim pristupom blagdanskom slatkom stolu.
Sastojci:
Za tijesto:
- 250 ml vode
- 125 g maslaca
- 2 žlice šećera
- 150 g brašna (oštrog)
- 4 jaja
- prstohvat soli
Nadjev i preljev:
- 400 ml slatkog vrhnja
- 2 dr. Oetker vanilin šećera
- dr. Oetker učvršćivač za šlag
- 100 g tamne čokolade
- 30 g maslaca
- 1 naranča
- dr. Oetker bademi
Priprema:
- U lonac ulijte vodu, potom dodajte šećer, sol i maslac te pustite da uzavre.
- U smjesu zatim dodajte brašno i miješajte oko minute na vatri kako bi se brašno skuhalo. Maknite tijesto s vatre i ostavite da se ohladi.
- U ohlađeno tijesto ubacite jedno po jedno jaje i miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete povezanu smjesu.
- Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva, a na lim stavite papir za pečenje.
- Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu te ga špricom (veličina oraha) nanesite na papir, pazeći na razmak da se ne bi dodirivalo tijekom pečenja.
- Pecite oko 20 minuta te ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
- Za nadjev istucite 300 ml vrhnja s vanilin šećerom i učvršćivačem.
- Ohlađene kuglice prerežite pa donju polovicu navlažite narančinim sokom i naštrcajte tučeno vrhnje. Poklopite.
- Za preljev: Na niskoj temperaturi miješajte preostalo vrhnje s čokoladom, umiješajte izrađeni maslac i prelijte preko profiterola.
- Pospite bademima.