Recepti 11. prosinca 2017.

Čist užitak: Profiteroli s čokoladom

foto: thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Klasičan desert francuske kuhinje koji ćete naći na svim jelovnicima francuskih restorana svakako su les profiteroles au chocolat – profiteroli s čokoladom.

Iako ih tehnički ne ubrajamo u prave kolače, niti jedan Božić ne može proći bez ukusnih slatkih uštipaka kao što su profiteroli ili domaće fritule.

Njihova priprema je vrlo jednostavna, a jako podsjećaju na omiljeni kolač iz našeg djetinjstva, princes krafne. Mekano tijesto punjeno kremastim filom i preliveno čokoladom i ukrašeno dr. Oetker bademima. Ukratko, čist užitak.

 

Možda vas zanima... Dobro nam došla zimo: Snježne kokos kuglice Recepti

 

Možda vas zanima... Gingerbread man - engleski keks bez kojeg se ne može Kolumne

 

Razveselite goste posve novim pristupom blagdanskom slatkom stolu.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Sastojci:

Za tijesto:

  • 250 ml vode
  • 125 g maslaca
  • 2 žlice šećera
  • 150 g brašna (oštrog)
  • 4 jaja
  • prstohvat soli

Nadjev i preljev:

  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 2 dr. Oetker vanilin šećera
  • dr. Oetker učvršćivač za šlag
  • 100 g tamne čokolade 
  • 30 g maslaca
  • 1 naranča
  • dr. Oetker bademi

Priprema:

  1. U lonac ulijte vodu, potom dodajte šećer, sol i maslac te pustite da uzavre.
  2. U smjesu zatim dodajte brašno i miješajte oko minute na vatri kako bi se brašno skuhalo. Maknite tijesto s vatre i ostavite da se ohladi.
  3. U ohlađeno tijesto ubacite jedno po jedno jaje i miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete povezanu smjesu.
  4. Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva, a na lim stavite papir za pečenje.
  5. Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu te ga špricom (veličina oraha) nanesite na papir, pazeći na razmak da se ne bi dodirivalo tijekom pečenja.
  6. Pecite oko 20 minuta te ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
  7. Za nadjev istucite 300 ml vrhnja s vanilin šećerom i učvršćivačem.
  8. Ohlađene kuglice prerežite pa donju polovicu navlažite narančinim sokom i naštrcajte tučeno vrhnje. Poklopite.
  9. Za preljev: Na niskoj temperaturi miješajte preostalo vrhnje s čokoladom, umiješajte izrađeni maslac i prelijte preko profiterola.
  10. Pospite bademima. 
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.