Sve je spremno za proslavu Dana zaljubljenih osim deserta? Onda si na pravom mjestu jer Dora Sandalić ima svaršenu ideju!
Čokolada je nezaobilazni dio proslave Dana zaljubljenih, a kako i ne bi bila kada ju svi toliko obožavaju! Jedino što je bolje od čokolade je kombinacija čokolade i višanja, posebno u desertu kojim možemo pokazati svojoj voljenoj osobi (ili sebi) koliko nam je uistinu stalo. Gastrolovka Dora Sandalić, autorica bloga "Tavajol", osmislila je odličan recept za čokoladnu tortu s višnjama i maraschinom, a da bi bila sigurna da će torta biti savršena, koristila je uvijek kvalitetne METRO Chef namirnice.
Sastojci za za ganache kremu:
- 400 g čokolade za kuhanje METRO Chef
- 500 ml nezaslađenog biljnog vrhnja za šlag
- Bourbon vanilija u prahu ili mahuna vanilije
Priprema:
- Na pari ili u lončiću na slaboj vatri otopiti čokoladu u vrhnju za šlag.
- Ako koristite mahunu vanilije, možete staviti cijelu mahunu da se "kuha" zajedno s kremom.
- Kada se čokolada otopi, ostaviti kremu na sobnoj temperaturi da se ohladi minimalno 2 sata.
- U ohlađenu kremu dodati bourbon vaniliju.
Sastojci za biskvit:
- 2 jaja METRO Chef
- 3 velike žlice brašna od badema METRO Chef
- 1/2 žličice sode bikarbone METRO Chef
- 1 žličica jabučnoga octa
- Prstohvat soli
- Žlica meda
- 50 g čokolade za kuhanje METRO Chef
- 50 g maslaca
Priprema:
- Prvo je potrebno otopiti čokoladu s maslacem i ostaviti da se prohladi.
- U jednoj posudi izmiksati bjelanjke u čvrsti snijeg i ostaviti sa strane.
- U drugoj posudi izmiksati žumanjke i med dok smjesa ne bude svjetlije žute boje.
- U smjesu mikserom umiješati brašno od badema, sol, sodu bikarbonu, ocat i otopljenu čokoladu s maslacem.
- Na kraju lagano špatulom umiješati snijeg od bjelanjaka.
- Preliti smjeru u kalup i staviti peći na 180 stupnjeva 15-ak minuta. Probodite čačkalicom da provjerite je li se ispekla sredina biskvita.
Sastojci za sloj s višnjama:
- 1 tegla kompota od višanja (procijediti višnje od tekućine)
- 3 žlice masaschino likera
Priprema:
- Na biskvit dodati višnje s maraschinom i preliti kremom. Staviti tortu u hladnjak preko noći da se krema dobro stisne.