gastro postao
Slasni desert od čokolade i orašastih plodova pripremio nam je Nestlé
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 60
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 125
Tijesto
- 300 g pšenično brašno, bijelo
- 0.50 mala žlica prašak za pecivo
- 0.50 mala žlica sol
- 150 g maslac, neslani
- 100 g šećer, kristal
- 1 kom jaje kokošje
- 1 žlica maraschino, trešnje
Čokoladna smjesa
- 150 g maslac, neslani
- 300 g nestlé dessert noir čokolada
- 150 g šećer, smeđi (djelomično rafin.)
- 3 kom jaje kokošje
- 3 žlica kakao u prahu, nezašećereni
- 110 g pšenično brašno, bijelo
- 0.75 mala žlica sol
- 175 g badem, oljušteni suhi
Priprema
- Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol, tucite mikserom maslac i šećer dok ne postanu pjenasti, dodajte jaje i maraskino (ili rakiju) i miješajte dok smjesa nije glatka.
- Smanjite brzinu miksera, dodajte brašno i miješajte tek toliko da se smjesa poveže u tijesto pa zagrijte pećnicu na 180°C.
- Namastite i pobrašnite četvrtasti kalup (od oko 20x35cm) ili ga obložite masnim papirom, obložite dno kalupa tijestom, pomoću plastične folije, kako se ne bi lijepilo za prste, na debljinu od oko 5-7 mm. Stavite tijesto u kalup, na dvadesetak minuta u hladnjak da se stisne.
- Nakon hlađenja, pecite tijesto na “slijepo” (bez nadjeva) dok ne dobije boju, oko 20-30 minuta.
- Pustite da se malo ohladi prije dodavanja čokoladne smjese.
- Za čokoladnu smjesu nasjeckajte grubo lagano tostirane bademe ili orahe.
- Rastopite maslac, čokoladu i šećer na jako laganoj vatri, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu. Maknite s vatre, umiješajte razmućena jaja, zatim brašno, kakao, sol i na kraju bademe ili orahe. Razmažite čokoladnu smjesu po pečenom tijestu i pecite dvadesetak minuta dok se ne stisne.
- Izvadite iz pećnice i pustite da se potpuno ohladi prije rezanja na kockice.
Izvor Ana Ugarković