Recepti 03. listopada 2014.

Dalmatinska rožata

gastro postao gastro.24sata.hr
Dalmatinski tradicionalni puding s preljevom od karamele, varijanta je francuskog crème brûléea

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 10

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 130

Krema

  • 1 l mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
  • 300 g šećer, kristal
  • 20 g vanilin šećer
  • limunova korica
  • 7 kom jaje kokošje
  • 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • maslac, slani

Karamel

  • 200 ml voda

Priprema

  1. Mlijeko, šećer i vanilin šećer te malo limunove kore skuhajte i ohladite.
  2. Posebno istucite jaja i žumanjke te ih izmiješajte s pripremljenim mlijekom.
  3. Zatim mješavinu izlijte u veći kalup ili u manje kalupe prema želji koje prethodno trebate premazati maslacem i obliti karamelom.
  4. Stavite u vodenu kupelj pa u pećnicu i pecite na 180°c oko 20 minuta ako su manji kalupi, odnosno 40 minuta ako je kalup veći.
  5. Karamel pripremite tako da šećer stavite u posudu s nekoliko kapi vode i karamelizirate do svijetlosmeđe boje.
  6. Kremu ohladite, izvadite na tanjuriće, prema potrebi je još prelijte umakom od karamela i ukrasite šlagom.
  7. Za umak ostatak karameliziranog šećera zalijte vodom te kuhajte dok se šećer dopola ne ukuha.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.