gastro postao
Dalmatinski tradicionalni puding s preljevom od karamele, varijanta je francuskog crème brûléea
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 130
Krema
- 1 l mlijeko kravlje ( 3.3% masti )
- 300 g šećer, kristal
- 20 g vanilin šećer
- limunova korica
- 7 kom jaje kokošje
- 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- maslac, slani
Karamel
- 200 ml voda
Priprema
- Mlijeko, šećer i vanilin šećer te malo limunove kore skuhajte i ohladite.
- Posebno istucite jaja i žumanjke te ih izmiješajte s pripremljenim mlijekom.
- Zatim mješavinu izlijte u veći kalup ili u manje kalupe prema želji koje prethodno trebate premazati maslacem i obliti karamelom.
- Stavite u vodenu kupelj pa u pećnicu i pecite na 180°c oko 20 minuta ako su manji kalupi, odnosno 40 minuta ako je kalup veći.
- Karamel pripremite tako da šećer stavite u posudu s nekoliko kapi vode i karamelizirate do svijetlosmeđe boje.
- Kremu ohladite, izvadite na tanjuriće, prema potrebi je još prelijte umakom od karamela i ukrasite šlagom.
- Za umak ostatak karameliziranog šećera zalijte vodom te kuhajte dok se šećer dopola ne ukuha.
Izvor Skuhatćute