Recepti 13. listopada 2014.

Domaći kruh u tri varijante

Domaći kruh u tri varijante
gastro postao gastro.24sata.hr
Miris domaćeg kruha neka okupi vašu obitelj ili prijatelje za kuhinjskim stolom

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 885

Potrebno vam je

  • 500 g brašno za dizana tijesta
  • 500 g kukuruzno brašno ( isklicano )
  • 10 g maslac, slani
  • 40 g kvasac, svježi
  • 3 dl voda
  • ulje maslinovo
  • masline, zelene, slane konzerv.

Priprema

  1. Brašno za kuhanje prosijte kako bi u njega ušao zrak, a tijesto bilo rahlije.
  2. Svježi kvasac otopite i probudite u malo mlake vode i šećera. Dodajte aktivirani kvasac tijestu. Procijenite treba li još vode ili ima dovoljno vode u kojoj ste topili kvasac.
  3. Umijesite sastojke dok se ne povežu i počnu odvajati od posude.
  4. Tijesto ostavite na toplom i pustite da se odmori 30 minuta, premijesite ga i oblikujte štruce Pustite da kratko odstoji u pećnici na programu za pečenje na pari. Ako nemate taj program, ulijte u plitku posudu vode i postavite ispod rešetke za pečenje. Tek tada pojačajte grijač i pecite 30 minuta za 200 stupnjeva.
  5. Kukuruzni kruh napravite po istoj proceduri.
  6. Kruh s maslinama napravite kao bijeli, ali u tijesto umiješajte nasjeckane masline.Kukuruzno brašno znatno je oštrije pa ga je teško mijesiti. Prelijte ga vrelom vodom i ostavite da nabubri kratko. Lakše ćete ga mijesiti i oblikovati.

Izvor 'S okusom mora i soli'; Marin Rendić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.