gastro postao
Miris domaćeg kruha neka okupi vašu obitelj ili prijatelje za kuhinjskim stolom
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 885
Potrebno vam je
- 500 g brašno za dizana tijesta
- 500 g kukuruzno brašno ( isklicano )
- 10 g maslac, slani
- 40 g kvasac, svježi
- 3 dl voda
- ulje maslinovo
- masline, zelene, slane konzerv.
Priprema
- Brašno za kuhanje prosijte kako bi u njega ušao zrak, a tijesto bilo rahlije.
- Svježi kvasac otopite i probudite u malo mlake vode i šećera. Dodajte aktivirani kvasac tijestu. Procijenite treba li još vode ili ima dovoljno vode u kojoj ste topili kvasac.
- Umijesite sastojke dok se ne povežu i počnu odvajati od posude.
- Tijesto ostavite na toplom i pustite da se odmori 30 minuta, premijesite ga i oblikujte štruce Pustite da kratko odstoji u pećnici na programu za pečenje na pari. Ako nemate taj program, ulijte u plitku posudu vode i postavite ispod rešetke za pečenje. Tek tada pojačajte grijač i pecite 30 minuta za 200 stupnjeva.
- Kukuruzni kruh napravite po istoj proceduri.
- Kruh s maslinama napravite kao bijeli, ali u tijesto umiješajte nasjeckane masline.
Kukuruzno brašno znatno je oštrije pa ga je teško mijesiti. Prelijte ga vrelom vodom i ostavite da nabubri kratko. Lakše ćete ga mijesiti i oblikovati.
Izvor 'S okusom mora i soli'; Marin Rendić