gastro postao
Odlučili se se danas za ručak napraviti salatu? Predlažemo ovu sjajnu Nicoise s lososom!
Ova jednostavna, a opet tako neodoljiva salata, nešto je što svatko od nas može napraviti.
Uz obilje boja, obiluje i zdravim sastojcima. Iako se uobičajeno priprema s tunom, verzija s lososom je jednako ukusna!
Ono što ju čini prepoznatljivom su sigurno riba, kuhana jaja, masline i rajčica. Prelijte sve sastojke sjajnim umakom od maslinovog ulja, senfa i limunovog soka te uživajte u neodoljivim mirisima i okusima.
Možete ju poslužiti samu ili s komadom finog crnog kruha sa sjemenkama.
Sastojci:
- Sol i papar
- 100 g zelenih mahuna
- 6 jaja
- 2 žlice + 1/4 šalice maslinovog ulja
- 1/4 šalice ocijeđenih kapara
- 450 g fileta lososa
- 4 fileta inćuna
- 1 žlica senfa
- 1 žličice šećera
- 1 limun
- 5 cherry rajčica, prepolovljenih
- 1/2 ljutike, narezane na trakice
- Nekoliko listova endivije, nerezane na manje komadiće
- 1/4 šalice maslina, narezanih na polovice
Priprema:
- Zakuhati vodu pa skuhati mahune (oko 2 minute) da omekšaju - ocijediti ih i ohladiti
- Vodu gdje su s ekuhale mahune na bacati već ju ponovno zakuhati i skuhati jaja (oko 8 minuta) - da budu tvrdo kuhana; ohladiti ih i očistiti ljusku
- Zagrijati 2 žlice maslinovog ulja i kratko popržiti kapare te ih izvaditi na papirnati ručnik
- Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva; losos namazati paprom i posoliti ga te staviti u pećnicu i peći 10 - 15 minuta
- U posudi pomiješati inćune, senf, šećer - pomiješati sastojke u pastu; ocijediti limun pa dodati ljutiku i ostatak maslinovog ulja; posoliti i popapriti po želji
- Pečene filete lososa natrgati vilicom i pomiješati s jajima; na tanjur/pladanje poslagati endiviju, mahune, jaja, losos, cherry rajčice, masline; preliti dresingom s inćunima i senfom te poslagati kapare
Dobar tek!