Recepti Piletina 01. listopada 2024.

Francuska piletina u umaku od karameliziranog luka

Piletina
10 MIN
25 MIN
4
JEDNOSTAVNO
piletina, karamelizirani luk
Piletina u umaku od karameliziranog luka
foto: Savita (Chef De Home)/Pinterest
Uživaj u ovom divnom jednostavnom jelu! Francuska piletina u umaku od karameliziranog luka oduševit će svakoga tko je kuša

Francuska juha od luka već je desetljećima omiljeni klasik zbog bogatog okusa. Međutim, priprema zna oduzeti dosta vremena i jelo nije zasitno te se zbog toga često poslužuje samo kao predjelo. No zašto stati na predjelu kada te iste prepoznatljive okuse možeš pretvoriti u glavno jelo?

ukiseljeni luk Možda vas zanima... Kako ukiseliti luk za samo 10 minuta Špajza

Tajna je u brzom karameliziranju luka

Kombinacija sočne piletine, slatkog luka, aromatičnog timijana i topljenog ementalera jelo je kojem je teško odoljeti. Ono što je najbolje od svega, gotovo je za nešto više od pola sata!

Tajna uspjeha ovog recepta je u brzoj karamelizaciji luka. Umjesto da čekaš 40-ak minuta dok se luk polako karamelizira, u recept dodaj malo smeđeg šećera i koristi višu temperaturu kako bi se postupak ubrzao. Ta 10 minuta dobit ćeš zlatno-smeđi, savršeno sladak luk, idealan za bogat umak.

Ne gasi ekran dok kuham

Francuska piletina u umaku od karameliziranog luka
10 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Maslac 5 žlica
  • Pileća prsa 550 g
  • Sol 1,50 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar 0,75 žličica
  • Luk 1 kom
  • Smeđi šećer 1 žlica
  • Oštro brašno 2 žlica
  • Goveđi temeljac 1 šalica
  • Worcestershire umak 2 žlica
  • Timijan 2 žličica
  • Ementaler 120 g
Postupak
  1. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri otopi 2 žlice maslaca. Pileća prsa filetiraj i filete posoli 1 žličicom soli te dodaj ½ žličice papra.

    Dodaj piletinu u tavu i prži dok ne dobije zlatno-smeđu boju s obje strane, oko 4-5 minuta po strani. Izvadi piletinu iz tave i ostavi sa strane.


  2. U istu tavu dodaj preostale 3 žlice maslaca. Kada se maslac rastopi, dodaj narezani veliki luk, smeđi šećer i preostalih ½ žličice soli.

    Pirjaj na srednje jakoj vatri, često miješajući, dok luk ne postane zlatno-smeđ i mekan, oko 10 minuta.


  3. U karamelizirani luk umiješaj brašno i pirjaj još 1-2 minute dok se brašno lagano ne poprži. Polako ulij goveđi temeljac, neprestano miješajući, dok se umak ne zgusne, oko 2-3 minute. Dodaj Worcestershire umak i nasjeckani svježi timijan te dobro promiješaj.


  4. Vrati pileće filete u tavu s umakom i kuhaj još 5 minuta, dok se piletina potpuno ne skuha i okusi ne prožmu.


  5. Pospi naribani ementaler po filetima i poklopi tavu. Kuhaj dok se sir ne otopi i postane zlatno-smeđ, oko 2-3 minute.


  6. Prilikom posluživanja po želji pospi dodatnim timijanom i svježe mljevenim paprom.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

497 kcal

24 %

MASTI

27,00 g

37 %

KOLESTEROL

0,05 g

0 %

UH

18,00 g

6 %

PROTEINI

45,00 g

90 %

Piletinu s karameliziranim lukom posluži s hrskavim kruhom, preko tjestenine ili na kremastom pire krumpiru.

Isprobaj i ove recepte s piletinom!

ručak, večera Možda vas zanima... 20 genijalnih ideja za fini nedjeljni ručak Recepti lazanje Možda vas zanima... Ni više ni manje - pileće lazanje! Recepti toskanska piletina Možda vas zanima... Toskanska piletina prepuna raskošnih okusa Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.