Uživaj u ovom divnom jednostavnom jelu! Francuska piletina u umaku od karameliziranog luka oduševit će svakoga tko je kuša
Francuska juhaod luka već je desetljećima omiljeni klasik zbog bogatog okusa. Međutim, priprema zna oduzeti dosta vremena i jelo nije zasitno te se zbog toga često poslužuje samo kao predjelo. No zašto stati na predjelu kada te iste prepoznatljive okuse možeš pretvoriti u glavno jelo?
Kombinacija sočne piletine, slatkog luka, aromatičnog timijana i topljenog ementalera jelo je kojem je teško odoljeti. Ono što je najbolje od svega, gotovo je za nešto više od pola sata!
Tajna uspjeha ovog recepta je u brzoj karamelizaciji luka. Umjesto da čekaš 40-ak minuta dok se luk polako karamelizira, u recept dodaj malo smeđeg šećera i koristi višu temperaturu kako bi se postupak ubrzao. Ta 10 minuta dobit ćeš zlatno-smeđi, savršeno sladak luk, idealan za bogat umak.
Ne gasi ekran dok kuham
Francuska piletina u umaku od karameliziranog luka
10 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Maslac
5
žlica
Pileća prsa
550
g
Sol
1,50
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,75
žličica
Luk
1
kom
Smeđi šećer
1
žlica
Oštro brašno
2
žlica
Goveđi temeljac
1
šalica
Worcestershire umak
2
žlica
Timijan
2
žličica
Ementaler
120
g
Postupak
U velikoj tavi na srednje jakoj vatri otopi 2 žlice maslaca. Pileća prsa filetiraj i filete posoli 1 žličicom soli te dodaj ½ žličice papra.
Dodaj piletinu u tavu i prži dok ne dobije zlatno-smeđu boju s obje strane, oko 4-5 minuta po strani. Izvadi piletinu iz tave i ostavi sa strane.
U istu tavu dodaj preostale 3 žlice maslaca. Kada se maslac rastopi, dodaj narezani veliki luk, smeđi šećer i preostalih ½ žličice soli.
Pirjaj na srednje jakoj vatri, često miješajući, dok luk ne postane zlatno-smeđ i mekan, oko 10 minuta.
U karamelizirani luk umiješaj brašno i pirjaj još 1-2 minute dok se brašno lagano ne poprži. Polako ulij goveđi temeljac, neprestano miješajući, dok se umak ne zgusne, oko 2-3 minute. Dodaj Worcestershire umak i nasjeckani svježi timijan te dobro promiješaj.
Vrati pileće filete u tavu s umakom i kuhaj još 5 minuta, dok se piletina potpuno ne skuha i okusi ne prožmu.
Pospi naribani ementaler po filetima i poklopi tavu. Kuhaj dok se sir ne otopi i postane zlatno-smeđ, oko 2-3 minute.
Prilikom posluživanja po želji pospi dodatnim timijanom i svježe mljevenim paprom.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
497 kcal
24 %
MASTI
27,00 g
37 %
KOLESTEROL
0,05 g
0 %
UH
18,00 g
6 %
PROTEINI
45,00 g
90 %
Piletinu s karameliziranim lukom posluži s hrskavim kruhom, preko tjestenine ili na kremastom pire krumpiru.