Unatoč imenu, ova savršeno kremasta toskanska piletina nije nastala u Toskani, ali aromama i okusom "prebacit" će te u mediteransko raspoloženje i oduševiti sve kojima je pripremiš
Raskošna večera ne zahtijeva nužno sate nakuhavanja i gomilu prljavog posuđa. Ovo jelo pripremljeno u jednoj tavi to dokazuje. Piletina s biljnim začinima u kremastom umaku od parmezana s češnjakom, obogaćenom špinatom i aromatičnim sušenim rajčicama, savršen je obrok u kojem će uživati cijela obitelj.
Američko jelo s talijanskim šmekom
Unatoč imenu, toskanska piletina nije nastala u Toskani. Jelo je stvorio i popularizirao talijansko-američki lanac restorana Olive Garden.
Originalni recept uključivao je piletinu pečenu na tavi u gustom i kremastom umaku od parmezana s češnjakom, špinatom i crvenim paprikama, posluženim preko fettuccine tjestenine. Tijekom godina, umjesto paprika, koristile su se svježe i sušene rajčice, dodajući jelu više talijanskog “šmeka”.
Za toskansku piletinu koristi se bijelo meso
foto: Leeloo Thefirst/Pexels
S obzirom na to da je potrebno samo oko 30 minuta za pripremu od početka do kraja, ovo jelo je dovoljno brzo čak i za najzahtjevnije večeri u tjednu (iako je dovoljno posebno i za vikend).
Ne gasi ekran dok kuham
Toskanska piletina
7 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Pileća prsa
700
g
Sol
1
žličica
Papar u zrnu
Origano
1
žlica
Maslinovo ulje
3
žlica
Ljutika
1
kom
Sušena rajčica
0,33
šalica
Češnjak
4
režanj
Bijelo vino
0,50
šalica
Vrhnje za kuhanje
1
šalica
Parmezan
30
g
Špinat
150
g
Postupak
Piletinu posuši papirnatim ručnikom i začini sa 1/2 žličice soli, paprom i sušenim origanom. Zagrij 2 žlice maslinova ulja na srednje jakoj vatri u tavi promjera 25 cm ili većoj dok ne počne lagano cvrčati. Dodaj piletinu i peci dok ne požari, 3 do 5 minuta po strani. Piletinu premjesti na tanjur i ostavi sa strane dok pripremaš umak.
Smanji vatru na srednju i dodaj preostalu 1 žlicu maslinova ulja u tavu. Dodaj sitno nasjeckanu ljutiku i prži dok ne omekša i lagano porumeni, otprilike 1 minutu. Dodaj sušene rajčice, češnjak i preostalu 1/4 žličice soli te prži dok ne zamiriše, otprilike 30 sekundi.
Dodaj bijelo vino i ostruži zagorene komadiće s dna tave drvenom žlicom. Kuhaj dok se vino ne reducira za otprilike polovicu, 30 sekundi do 1 minute. Umiješaj vrhnje za kuhanje i parmezan.
Umiješaj vrhnje za kuhanje i parmezan. Dodaj špinat šaku po šaku, miješajući nakon svakog dodavanja dok listovi ne povene u umaku, 2 do 3 minute.
Vrati piletinu s tanjura u tavu. Kuhaj dok se meso ne zagrije, a umak se malo ne zgusne i reducira, 3 do 4 minute. Posluži.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
591 kcal
29 %
MASTI
38,00 g
52 %
KOLESTEROL
182,00 g
60 %
UH
12,00 g
4 %
PROTEINI
46,00 g
92 %
Iskušaj još recepata za piletinu na različite načine!