Tanke palačinke prekrivene umakom od karameliziranog šećera i naranče izumio je francuski chef Auguste Escoffier u čast glumice i barunice Suzanne Reichenberg koja je rođena u drugoj polovici 19. stoljeća, a koja je nastupala na pozornici pod nadimkom Suzette.
Postoji i druga legenda koja kaže da su nastale 1895. godine u Café de Paris u Monte Carlu, tako što je mladi konobarski pomoćnik Henri Charpentier palačinke slučajno zalio likerom i zapalio. Nije bilo vremena za popravak, jer su princ od Walesa, Edward VII i njegova pratnja, izvjesna Suzette, čekali na svoj desert. Mladić je predstavio pogrešku kao novi desert, kreiran posebno za važne goste i nazvan Crèpes Princess. Edward je bio oduševljen kombinacijom okusa i predložio da se desert nazove Crèpes Suzette.
Sve sastojke i pripremu za ovaj svjetski poznati recept pročitajte u nastavku.
Tijesto za palačinke:
- 200 g brašna
- 2 jaja
- 1,5 dl vode
- 1 dl mlijeka
- ribana limunova korica
- ½ žličice soli
Za umak:
- 4 naranče
- 60 g maslaca
- 8 žlica šećera
- 3-4 žlice likera od naranče Grand Marnier
- 2 žlice konjaka ili vinjaka
- 1/2 limuna - sok po želji
Priprema:
- Pripremite smjesu za palačinke. Pustite da odstoji oko pola sata.
- Na tavu stavite malo maslaca, a zatim malo smjese koju ste napravili i ravnomjerno rasporedite po dnu. Čim palačinka počne dobivati boju okrenite je na drugu stranu, i pecite još jednu minutu. Palačinke moraju biti tanke i svijetle.
- U širu tavu stavite šećer pa na laganoj vatri otopite samo da lagano požuti, ne smije izgorjeti. Ubacite maslac i kad se rastopi, dodajte sok od naranče i limuna. Ulijte pola likera Grand Marnier i pustite da provrije.
- U umak stavite jednu palačinku, pa je prevrnite i dva puta preklopite da dobijete trokut. Pomaknite u jedan kraj tave, pa ponovite postupak i s drugim palačinkama.
- Kad ste sve palačinke pripremili, rasporedite ih po cijeloj širini tave, neka se preklapaju, prelijte ostatkom likera i s malo konjaka, pa flambirajte.
- Ostavite na vatri 1 minutu da alkohol ishlapi.
Palačinke prelijte umakom i po želji poslužite sa sladoledom od vanilije.