Recepti 06. travnja 2018.

Francuska poslastica: Palačinke Suzette

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Crepe Suzette je tradicionalni francuski recept za pripremu palačinki. Kad se govori o palačinkama, taj recept je nemoguće izostaviti!

Tanke palačinke prekrivene umakom od karameliziranog šećera i naranče izumio je francuski chef Auguste Escoffier u čast glumice i barunice Suzanne Reichenberg koja je rođena u drugoj polovici 19. stoljeća, a koja je nastupala na pozornici pod nadimkom Suzette. 

 

Palačinke u umaku od čokolade Možda vas zanima... Zaslužili ste ih: Superčokoladne palačinke Recepti

 

Postoji i druga legenda koja kaže da su nastale 1895. godine u Café de Paris u Monte Carlu, tako što je mladi konobarski pomoćnik Henri Charpentier palačinke slučajno zalio likerom i zapalio. Nije bilo vremena za popravak, jer su princ od Walesa, Edward VII i njegova pratnja, izvjesna Suzette, čekali na svoj desert. Mladić je  predstavio pogrešku kao novi desert, kreiran posebno za važne goste i nazvan Crèpes Princess. Edward je bio oduševljen kombinacijom okusa i predložio da se desert nazove Crèpes Suzette. 

 

Možda vas zanima... Ovo su tri zlatna pravila za pripremu palačinki Špajza

 

Sve sastojke i pripremu za ovaj svjetski poznati recept pročitajte u nastavku.

Tijesto za palačinke:

  • 200 g brašna
  • 2 jaja
  • 1,5 dl vode
  • 1 dl mlijeka
  • ribana limunova korica
  • ½ žličice soli


Za umak: 

  • 4 naranče
  • 60 g maslaca
  • 8 žlica šećera
  • 3-4 žlice likera od naranče Grand Marnier
  • 2 žlice konjaka ili vinjaka
  • 1/2 limuna - sok po želji

Priprema:

  1. Pripremite smjesu za palačinke. Pustite da odstoji oko pola sata.
  2. Na tavu stavite malo maslaca, a zatim malo smjese koju ste napravili i ravnomjerno rasporedite po dnu. Čim palačinka počne dobivati boju okrenite je na drugu stranu, i pecite još jednu minutu. Palačinke moraju biti tanke i svijetle. 
  3. U širu tavu stavite šećer pa na laganoj vatri otopite samo da lagano požuti, ne smije izgorjeti. Ubacite maslac i kad se rastopi, dodajte sok od naranče i limuna. Ulijte pola likera Grand Marnier i pustite da provrije. 
  4. U umak stavite jednu palačinku, pa je prevrnite i dva puta preklopite da dobijete trokut. Pomaknite u jedan kraj tave, pa ponovite postupak i s drugim palačinkama.
  5. Kad ste sve palačinke pripremili, rasporedite ih po cijeloj širini tave, neka se preklapaju, prelijte ostatkom likera i s malo konjaka, pa flambirajte.
  6. Ostavite na vatri 1 minutu da alkohol ishlapi.

Palačinke prelijte umakom i po želji poslužite sa sladoledom od vanilije.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.