Gingerbread martini nije samo piće – to je posveta mirisima, okusima i toplini blagdana. Uživaj u svakoj pjenušavoj, kremastoj i začinjenoj kapljici!
Ako postoji koktel koje savršeno utjelovljuje sve što volimo kod blagdana, to je gingerbread martini. Kremasta tekstura, bogati okusi cimeta, klinčića i đumbira, uz dozu kremastog likera i vodke – kao da piješ tekući božićni kolačić.
Ono što ovaj koktel čini posebnim je domaći gingerbread sirup, koji ne samo da daje okus, nego u trenu podiže blagdansku atmosferu na novu razinu.
Efektno i fino za sve prigode
Bilo da se spremaš za božićnu večeru, druženje s prijateljima ili jednostavno želiš sebi pokloniti čašu blagdanske čarolije, gingerbread martini je pravi izbor. Rub od zdrobljenih medenjaka nije samo ukras već donosi dodatni okus i teksturu.
I, bonus: pripremljeni sirup od medenjaka (gingerbread sirup) možeš iskoristiti i za kavu ili vruću čokoladu!
Gingerbread martini
foto: Flavor Nectar/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Gingerbread martini
5 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
0
porcija
JEDNOSTAVNO
GINGERBREAD SIRUP
Sastojci
Svježi đumbir
2
žlica
Cimet - štapić
2
kom
Klinčić
4
kom
Šećer
0,75
šalica
Postupak
U malom loncu na srednje jakoj vatri pomiješaj svježe naribani đumbir, 2 štapića cimeta, 4 cijela klinčića i 1,5 šalicu vode. Pusti da zakuha.
Smanji vatru na srednju jačinu i kuhaj, povremeno miješajući, dok tekućina ne ispari za otprilike polovicu, otprilike 20 minuta.
Dodaj šećer i miješaj dok se ne otopi. Makni lonac s vatre i pusti da se sirup hladi 10 minuta.
Procijedi sirup kroz sitno cjedilo u manju zdjelu ili posudu za čuvanje. Ovaj sirup možeš pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku do mjesec dana.
KOKTEL
Sastojci
Medenjaci
0,50
šalica
Led
Sladoled od vanilije
2
žlica
Baileys
30
ml
Votka
30
ml
Liker od kave
15
ml
Šlag
Cimet
Medenjaci
Postupak
Na jedan tanjur stavi zdrobljene medenjake, a na drugi malo sirupa od medenjaka. Rub čaše za martini najprije umoči u sirup, a zatim u zdrobljene medenjake kako bi obložio rub čaše.
U shaker napunjen ledom dodaj sladoled, Baileys, votku, liker od kave i 15 ml sirupa od medenjaka. Poklopi shaker i snažno protresi dok se vanjska strana shakera ne zaledi, otprilike 20 sekundi.
Procijedi smjesu u pripremljenu čašu. Dodaj obilnu žlicu šlaga na vrh koktela i pospi cimetom u prahu. Na vrh nježno stavi medenjak kao ukras.
Gingerbread sirup možeš napraviti danima unaprijed i čuvati u hladnjaku. To će ti uštedjeti vrijeme kad se spremaš za zabavu.