Recepti Koktel 19. prosinca 2024.

Gingerbread martini – koktel koji miriše na kolačiće

Koktel
5 MIN
35 MIN
0
JEDNOSTAVNO
Gingerbread martini
foto: @eatingwitherica Pinteresst
Gingerbread martini nije samo piće – to je posveta mirisima, okusima i toplini blagdana. Uživaj u svakoj pjenušavoj, kremastoj i začinjenoj kapljici!

Ako postoji koktel koje savršeno utjelovljuje sve što volimo kod blagdana, to je gingerbread martini. Kremasta tekstura, bogati okusi cimeta, klinčića i đumbira, uz dozu kremastog likera i vodke – kao da piješ tekući božićni kolačić.

Ono što ovaj koktel čini posebnim je domaći gingerbread sirup, koji ne samo da daje okus, nego u trenu podiže blagdansku atmosferu na novu razinu.

Efektno i fino za sve prigode

Bilo da se spremaš za božićnu večeru, druženje s prijateljima ili jednostavno želiš sebi pokloniti čašu blagdanske čarolije, gingerbread martini je pravi izbor. Rub od zdrobljenih medenjaka nije samo ukras već donosi dodatni okus i teksturu.

I, bonus: pripremljeni sirup od medenjaka (gingerbread sirup) možeš iskoristiti i za kavu ili vruću čokoladu!

gingerbread martini | Author: Flavor Nectar/Pinterest Gingerbread martini foto: Flavor Nectar/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Gingerbread martini
5 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
0
porcija
JEDNOSTAVNO
GINGERBREAD SIRUP
Sastojci
  • Svježi đumbir 2 žlica
  • Cimet - štapić 2 kom
  • Klinčić 4 kom
  • Šećer 0,75 šalica
Postupak
  1. U malom loncu na srednje jakoj vatri pomiješaj svježe naribani đumbir, 2 štapića cimeta, 4 cijela klinčića i 1,5 šalicu vode. Pusti da zakuha.


  2. Smanji vatru na srednju jačinu i kuhaj, povremeno miješajući, dok tekućina ne ispari za otprilike polovicu, otprilike 20 minuta.


  3. Dodaj šećer i miješaj dok se ne otopi. Makni lonac s vatre i pusti da se sirup hladi 10 minuta.


  4. Procijedi sirup kroz sitno cjedilo u manju zdjelu ili posudu za čuvanje. Ovaj sirup možeš pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku do mjesec dana.


KOKTEL
Sastojci
  • Medenjaci 0,50 šalica
  • Led
  • Sladoled od vanilije 2 žlica
  • Baileys 30 ml
  • Votka 30 ml
  • Liker od kave 15 ml
  • Šlag
  • Cimet
  • Medenjaci
Postupak
  1. Na jedan tanjur stavi zdrobljene medenjake, a na drugi malo sirupa od medenjaka. Rub čaše za martini najprije umoči u sirup, a zatim u zdrobljene medenjake kako bi obložio rub čaše.


  2. U shaker napunjen ledom dodaj sladoled, Baileys, votku, liker od kave i 15 ml sirupa od medenjaka. Poklopi shaker i snažno protresi dok se vanjska strana shakera ne zaledi, otprilike 20 sekundi.


  3. Procijedi smjesu u pripremljenu čašu. Dodaj obilnu žlicu šlaga na vrh koktela i pospi cimetom u prahu. Na vrh nježno stavi medenjak kao ukras.


Gingerbread sirup možeš napraviti danima unaprijed i čuvati u hladnjaku. To će ti uštedjeti vrijeme kad se spremaš za zabavu.

 Još blagdanskih koktela na izbor:

božićni mojito Možda vas zanima... Super recept za bijeli božićni mojito s kokosom! Recepti Kremasti koktel s rumom i sladoledom Možda vas zanima... Koktel s rumom i sladoledom koji će ti ugrijati dan Recepti Koktel od pjenušca s malinama Možda vas zanima... Nazdravi uz ružičasti pjenušavi koktel! Recepti novogodišnja zdravica Možda vas zanima... Za najluđu noć: Top 5 koktela sa šampanjcem Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.