U tijesto se dodaje tvrdi sir, najčešće Emmentaler ili Gruyère. Izvana su hrskavi, a iznutra mekani i izdašni s dominirajućim okusom sira. Možete ga poslužiti kao predjelo, prilog ili za doručak. Uvijek poslužite tople.
Gotova peciva možete držati u hladnjaku par dana, samo ih podgrijete, a u zamrzivaču mogu biti i do 3 mjeseca. Također možete i tijesto zamrznuti. Pripremite kuglice, posložite ih na papir za pečenje i zamrznete ih. Poslije ih premjestite u vrećice i čuvajte u zamrzivaču. kada ih se zaželite, samo ih izvadite i staviti peći. Ovaj put ih pecite malo duže nego inače.
Potrebno vam je:
- 230 ml vode
- 120 g maslaca
- 1/2 žličice soli
- 150 g brašna
- 4 jaja
- 170 g sira (Emmentaler, Gruyère...)
Po želji: papar, mljevena paprika, muškatni oraščić...
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva.
- Pomiješajte vodu, maslac i sol i pustite da zakuha. Kad se maslac otopi, maknite s vatra pa dodajte brašno. Brzo miješajte dok se svi sastojci na sjedina i dok ne dobijete smjesu sličnu pire krumpiru.
- Zatim vratite opet na laganu vatru i miješajte oko 3 do 5 minuta dok se sve ne zgusne. Tijesto je gotovo kada kuhača može stajati uspravno.
- Tijesto sada prebacite u posudu, pa ga malo promiješajte sa žlicom. Dodajte jedno po jedno jaje i dobro miješajte. Dodajte sir i sve dobro izmiješajte.
- Lim za pečenje odložite masnim pa poslažite kuglice tijesta. Pecite ih na 230 stupnjeva 5 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 170 stupnjeva pa pecite još 20 do 25 minuta. Tijekom pečenja kuglice jednom okrenite.
- Gougerese poslužite tople ili na sobnoj temperaturi.