Recepti 21. siječnja 2019.

Gougeres: Tradiconalno francusko pecivo sa sirom

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Gougeres je klasično francusko pecivo koje se radi od choux tijesta koje koristimo za nama dobro poznate Princeze.

U tijesto se dodaje tvrdi sir, najčešće Emmentaler ili Gruyère. Izvana su hrskavi, a iznutra mekani i izdašni s dominirajućim okusom sira. Možete ga poslužiti kao predjelo, prilog ili za doručak. Uvijek poslužite tople. 

Gotova peciva možete držati u hladnjaku par dana, samo ih podgrijete, a u zamrzivaču mogu biti i do 3 mjeseca. Također možete i tijesto zamrznuti. Pripremite kuglice, posložite ih na papir za pečenje i zamrznete ih. Poslije ih premjestite u vrećice i čuvajte u zamrzivaču. kada ih se zaželite, samo ih izvadite i staviti peći. Ovaj put ih pecite malo duže nego inače. 

 

Možda vas zanima... Popovers: Prozračna peciva sjajan su prilog, ali i doručak Recepti

Potrebno vam je:

  • 230 ml vode
  • 120 g maslaca
  • 1/2 žličice soli
  • 150 g brašna
  • 4 jaja
  • 170 g  sira (Emmentaler, Gruyère...)

Po želji: papar, mljevena paprika, muškatni oraščić...

 

Možda vas zanima... Lussekatter - švedska slatka peciva sa šafranom Kolumne

 

Priprema: 

  1. Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva. 
  2. Pomiješajte vodu, maslac i sol i pustite da zakuha. Kad se maslac otopi, maknite s vatra pa dodajte brašno. Brzo miješajte dok se svi sastojci na sjedina i dok ne dobijete smjesu sličnu pire krumpiru. 
  3. Zatim vratite opet na laganu vatru i miješajte oko 3 do 5 minuta dok se sve ne zgusne. Tijesto je gotovo kada kuhača može stajati uspravno. 
  4. Tijesto sada prebacite u posudu, pa ga malo promiješajte sa žlicom. Dodajte jedno po jedno jaje i dobro miješajte. Dodajte sir i sve dobro izmiješajte.
  5. Lim za pečenje odložite masnim pa poslažite kuglice tijesta. Pecite ih na 230 stupnjeva 5 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 170 stupnjeva pa pecite još 20 do 25 minuta. Tijekom pečenja kuglice jednom okrenite.
  6. Gougerese poslužite tople ili na sobnoj temperaturi. 
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.