gastro postao
Doručak je za našu blogericu Neli najvažniji obrok u danu, stoga sama priprema mirisnu granolu
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 6
Granola
- 2 šalica zobene pahuljice
- 1 šalica miješani orašasti plodovi
- 0.25 šalica med, vrcani
- 0.25 šalica muscovado smeđi šećer
- 0.25 šalica ulje suncokretovo
Začini
- 0.50 mala žlica mljeveni cimet
- 0.25 mala žlica muškatni oraščić
- 0.25 mala žlica klinčići u prahu
- 0.25 mala žlica đumbir u prahu
- sol
Ostalo
- 1 šalica sušeno voće
- 1 kom bjelanjak kokošji
Priprema
- Pećnicu upalite na 150 stupnjeva.
- U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, nasjeckane orašaste plodove, začine i sol.
- U zasebnoj zdjeli pomiješajte med, smeđi šećer i ulje.
- Tekuće sastojke ulijte suhim sastojcima i rukama dobro izmiješajte.
- Umutite bjelanjak da postane lagano pjenast te ga dodajte smjesi pa ju rukama ponovno izmiješajte.
- Granolu stavite na papir za pečenje na plosnati pleh te smjesu ravnomjerno razvucite po cijeloj površini pleha.
- Pecite cca 30-35 minuta odnosno sve dok ne postane zlatno smeđe boje. Pred kraj pečenja pazite jer lako zagori. Nikako ne miješajte smjesu prilikom pečenja, mora ostati u jednom komadu. Nemojte se obeshrabriti ako je smjesa mekana kad ste ju izvukli iz pećnice, hlađenjem će se stvrdnuti.
- Pleh ostavite da se skroz ohladi. Možete i preko noći.
- Ujutro granolu razbijte na manje komada rukama ili kuhinjskim batićem. Biti će fantastično hrskava. Tako usitnjenoj dodajte nasjeckano suho voće, sve izmiješajte i spremite na suho mjesto. Staklenka i u smočnicu.