gastro postao
Isprobajte tradicionalni grčki slatki kruh
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 16
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 286
Potrebno vam je
- 60 g kvasac, svježi
- 0.13 l mlijeko kravlje, punomasno
- 100 g šećer, kristal
- 1000 g pšenično brašno, bijelo
- 1 prstohvat sol
- narančina kora
- 0.25 l voda
- 5 kom kuhano jaje
- 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- sjemenke sezama, oljuštene suhe
- 1 žlica ulje, biljno
Priprema
- Pomiješajte kvasac s mlijekom i šećerom te ga ostavite deset minuta. Umiješajte mu 120 g brašna i ostavite ga na toplom preko noći. Premažite lim uljem i obilno ga pospite sezamom. Pomiješajte kvas s preostalim brašnom, solju, narančinom koricom i vodom. Dobiveno tijesto mijesite najmanje deset minuta.
- Od 2/3 tijesta oblikujte dugački kruh visok pet cm. Stavite ga na lim. Od preostalog tijesta oblikujte dvije tanke "kobasice" dugačke kao cijeli rub kruha. Savijte ih, uvaljajte u sezam, polegnite oko kruha i pritisnite na njega. Po sredini kruha utisnite jaja. Premažite tijesto umućenim žumanjkom, pospite sezamom, pokrijte i stavite da se diže tri sata na toplom.
- Zagrijte pećnicu na 200°C i pecite 40 minuta
Izvor Skuhatćute