Recepti 03. listopada 2014.

Grčki uskrsni kruh

Grčki uskrsni kruh
foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Isprobajte tradicionalni grčki slatki kruh

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 16

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 286

Potrebno vam je

  • 60 g kvasac, svježi
  • 0.13 l mlijeko kravlje, punomasno
  • 100 g šećer, kristal
  • 1000 g pšenično brašno, bijelo
  • 1 prstohvat sol
  • narančina kora
  • 0.25 l voda
  • 5 kom kuhano jaje
  • 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • sjemenke sezama, oljuštene suhe
  • 1 žlica ulje, biljno

Priprema

  1. Pomiješajte kvasac s mlijekom i šećerom te ga ostavite deset minuta. Umiješajte mu 120 g brašna i ostavite ga na toplom preko noći. Premažite lim uljem i obilno ga pospite sezamom. Pomiješajte kvas s preostalim brašnom, solju, narančinom koricom i vodom. Dobiveno tijesto mijesite najmanje deset minuta.
  2. Od 2/3 tijesta oblikujte dugački kruh visok pet cm. Stavite ga na lim. Od preostalog tijesta oblikujte dvije tanke "kobasice" dugačke kao cijeli rub kruha. Savijte ih, uvaljajte u sezam, polegnite oko kruha i pritisnite na njega. Po sredini kruha utisnite jaja. Premažite tijesto umućenim žumanjkom, pospite sezamom, pokrijte i stavite da se diže tri sata na toplom.
  3. Zagrijte pećnicu na 200°C i pecite 40 minuta

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.