Recepti 08. prosinca 2018.

Grijanje sa stilom: Jeste li za jedan punč?

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Umjesto kuhanim vinom, ove se godine za promjenu zagrijte pomoću čarobno mirisnog punča!

Punč je uz kuhano vino najpopularnije alkoholno zimsko piće. Glavni sastojak punča je vjerovali ili ne – čaj!

U Europu je doputovao iz Indije. Toliko se svidio engleskim moreplovcima u 16. stoljeću da su ga ponijeli sa sobom kući. Aromatičan i ukusan, novi okus brzo je osvojio elitu i postao omiljen napitak u visokom društvu. Ubrzo su nastale brojne inačice koje su se s vremenom prilično odmaknule od izvorne recepture. Naime, punč je na početku bio pripreman od vina, voća, limunova soka, začina i vode. Europljani su ga obogatili svime i svačime – čajem, rumom, medom, šećerom, pa čak i rakijom.

 

Kuhano vino Možda vas zanima... Zagrij se uz kuhano vino po receptu Mary Berry Recepti

 

Ugrijte ove hladne dane toplim i senzualnim okusima, a dom će ispuniti prekrasnim mirisima.

Potrebno vam je:

  • 0.5 l crnog vina
  • 2 dcl crnog čaja
  • 2 dcl ruma
  • 1 štapić cimeta
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g smeđeg šećera
  • 5 klinčića
  • 1 naranča
  • 2 dcl vode
  • med po želji 

 

Možda vas zanima... Izbori se sa zimom uz spoj sangrije i kuhanog vina Recepti

 

Priprema:

  1. Napravite 2 dcl crnog čaja (ne ostavljajte ga više od 2 minute potopljenog s vrućom vodom).
  2. Stavite vino, rum i vodu zagrijavati i dodajte im cimet, vanilin šećer, kriške naranče i klinčić.
  3. Kada se dobro zagrije, dodajte unutra crni čaj.
  4. Procijedite i dodajte med prema želji.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.