gastro postao
Ukusni goveđi odresi na roštilju s umakom od rajčica, luka i maslinovog ulja
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Potrebno vam je
- 450 g govedina, srednje masna
- 1 mala žlica sol
- svježe mljeveni papar
- 1 kom rajčica, crvena
- 1 žlica ljutika
- 1 žlica vinski ocat
- 7 mala žlica ulje maslinovo
- 4 kom mladi luk
- 4 kriška ciabatta
- 200 g salata,kristal
- 200 g poljska salata
- 200 g rukola
- 3 žlica list bosiljka
Priprema
- Goveđe odreske začiniti sa žličicom soli i papra pa odložiti sa strane.
- Polovice rajčice naribati na onoj strani gdje su prerezane pomoću krupnijeg ribeža, a kožu odbaciti. Naribanoj rajčici dodati usitnjeni luk, ocat i ¼ šalice maslinovog ulja. Začiniti sa soli i paprom po ukusu. Ovaj umak se može pripremiti i dan ranije te čuvati u hladnjaku.
- Na roštilju na ugljen pripremiti srednje jaku vatru, a na plinskom ili strujnom grillu namjestiti zagrijavanje na jako. Pripremljeni mladi luk (bijeli dio) u manjoj posudi začiniti žličicom ulja i žličicom soli i papra. Luk peći na grillu dok omekša, 2-3 minute sa svake strane. Zatim ga na dasci za rezanje narezati na manje komade.
- Odreske peći na roštilju ovisno o debljini, 3-5 minuta sa svake strane za srednje pečene odreske. Kada su pečeni, premjestiti na dasku i ostaviti 10-ak min.
- Obje strane 4 ciabatte premazati sa preostale 4 žličice ulja te začiniti sa soli i paprom prema ukusu. Peći na grillu do zlatno smeđe boje, oko 2 min sa svake strane. Ostaviti sa strane da se malo ohladi a zatim ugrubo razlomiti na male komade.
- Odležane odreske tanko narezati. U veću zdjelu složiti zeleno lisnato povrće, bosiljak, pečeni mladi luk, komadiće kruha, politi sa malo umaka od rajčice te dodatno začiniti sa soli i paprom. Na to nabacati komadiće odrezaka i pažljivo promiješati. Ostatak umaka poslužiti u posebnoj zdjelici.