gastro postao
Ovu božićnu deliciju servirate na podlozi od svježe potočarke, uz malo naribanog plemenitog sira i maslinovo ulje
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 928
Potrebno vam je
- 2 kom guščji vrat
- 3 kom guščje srce
- 300 g jetra gusja
- 1 kom komorač, glavica
- 150 g masline, crne
- 700 g riža, nepolirana
- 1 kom ljubičasti luk
- 2 g majčina dušica
- 1 kom limun
- 80 g pistacije
- povrće za juhu
- 30 ml ulje maslinovo
- 1 kom potočarka
Priprema
- Ogulite vrat i kožu okrenite naopačke.
- Vrat i srca stavite kuhati s grincajgom, a juhu kada je gotova, ocijedite te skinite meso s vrata.
- Na srednje ugrijanom maslinovom ulju popržite jetra razrezana na kockice veličine 1 x 1 cm, i kada se lagano zapeku dodajte trakice komorača, crne masline, srca i komadiće mesa s vrata. Sve popržite dok se ne prožmu okusi.
- Dodajte oljuštene pistacije, majčinu dušicu, naribanu koricu limuna, sol, papar i rižu te sve prokuhajte 3 - 5 minuta uz podlijevanje s ranije skuhanom juhom.
- Kada se smjesa zgusne, ostavite je malo vani da se ohladi. Jedan kraj oguljene kože s vrata zavežite špagom, a u drugi žlicom punite smjesu. Kada ste gotovi, drugi kraj zatvorite čačkalicom.
- Vrat, uz okretanje sa svih strana, prepržite na suhoj tavi, u masnoći koju sam pusti.
- Sve stavite u pećnicu na 180 stupnjeva 30-ak minuta, uz povremeno podlijevanje juhom.
Ovu božićnu deliciju servirate na podlozi od svježe potočarke, uz malo naribanog plemenitog sira i maslinovo ulje
Izvor Grgur Bakšić