Rižoto sa špinatom spada među klasike talijanske kuhinje, a najčešće se radi s temeljcem, vinom i parmezanom te dodatkom nasjeckanog mladog špinata. A Gastro zvijezda za 2022. godinu, food bloger Mile Butorac otkrio nam je svoj recept za rižoto s malom jačom aromom, zahvaljujući čiliju i posebnom dodatku - čipsu od špeka!
Ono što je važno u pripremi rižota, savjetuje Hungry Mile, je da odabereš rižu koja je namijenjena za rižoto, poput sorti arborio ili carnaroli i da je ne ispireš. Ovo su vrste tzv. škrobnih riža koje miješanjem i ravnomjernim kuhanjem pomažu ispustiti škrob kako bi rižoto postao što kremastiji.
K tome, rižoto je uvijek najbolje poslužiti odmah jer se što dulje stoji, počinje stvrdnjavati. No, ako ti malo i ostane i želiš ga podgrijati, preporučujemo da ostaviš sa strane malo temeljca, pa rižoto podgrij s njime.
A ako nemaš gotov temeljac od povrća, ili si u žurbi i ne stigneš ga pripremiti, odlično će poslužiti MAGGI povrtna kocka. Također, kad ti zatreba mesni temeljac odaberi MAGGI pileću ili MAGGI goveđu kocku! Okus tvog jela će biti zajamčeno savršen!
Rižoto sa špinatom & čips od špeka
Sastojci:
- 2 MAGGI pileće kocke
- maslinovo ulje
- čili
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 poriluk ili 2 luka
- 300 g arborio riže (ili neke druge riže okruglog zrna, idealne za rižoto)
- 150 ml bijelog vina
- 250 g svježeg špinata - mladi je bolji, ali može biti i stariji
- svježi peršin
- svježi limun
- manji komad maslaca
- komad tvrdog sira (parmezan ili grana padano)
- 150 g tanko rezanog špeka
Postupak:
1. U litri vruće vode zakuhaj 2 MAGGI pileće kocke, to će ti biti temeljac za podlijevanje riže i bilo bi dobro da cijelo vrijeme bude topao.
2. Zagrij tavu, pa na suhoj tavi preprži špek. Tijekom prženja kontroliraj jačinu vatre kako špek ne bi zagorio i svakako nemoj pretrpati tavu kako bi se sva masnoća otopila, a špek postao hrskav i zlatan. Odmah nakon prženja špek odloži na papirnati ručnik kako bi pokupio višak masnoće.
3. Poriluk nareži na polumjesece, a ako koristiš luk onda ga nareži na manje kockice. U većem loncu na maslinovom ulju (2 - 3 velike žlice) kratko poprži čili papričicu, na ulje ubaci sitno narezani češnjak i poriluk te pirjaj 2 - 3 minute.
4. Dodaj rižu i tostiraj ju uz stalno miješanje oko 2 minute, prelij vinom, promiješaj i pusti da alkohol ispari. Kad alkohol ispari rižu prelij s malo temeljca i sve dobro promiješaj - to je vrijeme od kojeg računamo kuhanje riže.
5. Miješaj cijelo vrijeme kuhanja i zalijevaj ostatkom temeljca dok riža ne bude kuhana (pogledaj vrijeme kuhanja na pakiranju) ili dok ne potrošiš temeljac.
6. Pred kraj kuhanja dodaj grubo trgane listove špinata i dobro promiješaj. Na samom kraju dodaj i oko 2 velike žlice sitno sjeckanog peršina i po svemu naribaj malo korice limuna.
7. Kad je rižoto kuhan, ugasi vatru, u rižoto dodaj na kockice narezan maslac i malo ribanog sira, poklopi pa pusti da se maslac otopi. Prije posluživanja dobro izmiješaj, pa u svaki tanjur naribaj još sira, po želji i korice limuna te posluži s čipsom od špeka.
Upoznaj i isprobaj raznoliku paletu proizvoda GARDEN GOURMET, THOMY i MAGGI uz koje će sva tvoja jela, pa tako i ona laganija proljetna, biti ukusnija i zdravija.