Pšenica zadnjih godina doživljava mnoge kontroverze zbog glutena, no ako si od onih kojima ne smeta oduševit će te ovaj recept iz stare bakine kuharice. Naime, pšenica je od davnina jedna od najomiljenijih namirnica jer je bila dostupna i siromašnima pa je nalazimo u raznim recepturama – čak i u slasticama.
Zlatno je pravilo da na jednu šalicu pšenice dolaze 2,5 šalice vode, a prije upotrebe zrna pšenice obavezno isperi pod mlazom vode u cjedilu dok voda ne postane bistra i uvijek ih dodaj u kipuću vodu. Nakon što voda zakuha potrebno je od 45 do 60 minuta da se pšenica skuha.
Nezaobilazne su juhe i variva bez nje, ali i salate (tada mora biti više al dente), kao i razne kaše! Na koncu, pšenica podjednako dobro funkcionira i u slatkim i u slanim jelima.
Ako si veći ljubitelj slanoga predlažemo ti da pšenicu skuhaš u temeljcu radije nego u vodi – imat će bogatiji i bolji ukus – baš kao i u našem receptu. Uz to, pšenica se baš lijepo sljubljuje s tikvicama pa se nadamo da ćeš uživati u svakom zalogaju ovog variva.ž
Varivo od pšenice i tikvica
Sastojci:
- 320 g pšenice
- 50 g naribanog ovčjeg sira
- 2 tikvice i 8 cvjetova tikvice
- 8 listića metvice
- 1/2 glavice luka
- 2 češnja češnjaka
- 100 g maslinova ulja
- čaša bijelog vina
- 1/2 l mesnog bujona (mesnog temeljca)
- sol
- papar u zrnu
Postupak:
- Pšenicu je dobro prethodno namočiti u vodu, najbolje je to napraviti večer prije pa pustiti da odstoji preko noći.
- Na dasci za rezanje očisti i usitni luk i češnjak pa ih zajedno lagano poprži na ulju. Potom dodaj cvjetove tikvice presječene na četiri dijela, a nakon njih i tikvice isječene na tanke kolute. Sve zajedno zalij čašom bijelog vina.
- Nakon što jedan dio vina ispari, ulijte mesni bujon (ili temeljac), dodaj opranu pšenicu, pa kuhaj na laganoj vatri dok se varivo ne zgusne.
- Kad se varivo skuha, dodaj mu naribani sir i svježe mljeveni papar.