Princ Harry i odabranica Meghan Markle u subotu će uploviti u bračnu luku, a njihov veliki dan pratit će i milijuni ispred malih ekrana. Ako je i vama u planu televizijski maraton dokumentaraca, igranih filmova i same ceremonije, napravite to u kraljevskom stilu – uz tortu od bazge i limuna.
Par je prije mjesec dana objavio kako su izabrali upravo ovu proljetnu kombinaciju, iako se nagađalo da će prekršiti sva pravila odabirom banana. Za pripremu velike torte za prijem zadužena je pastry chefica Claire Ptak, vlasnica slastičarnice Violet Cake iz Londona.
Kraljevsku atmosferu možete kreirati i u vlastitom domu uz pomoć našeg recepta!
Sastojci:
- 450 g brašna
- 450 g šećera
- 4 žličice praška za pecivo
- 1 žličica soli
- 80 g maslaca
- 350 ml mlijeka
- 2 žličice ekstrakta limuna
- Korica jednog limuna
- 7 bjelanjaka
Sirup od bazge:
- 120 ml vode
- 100 g šećera
- 100 ml likera od bazge
Buttercream:
- 250 g maslaca
- 500 g šećera u prahu
- 1 žlica mlijeka
- Korica jednog limuna
- 2 žlice limunovog soka
Priprema
Kore:
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva i namastite dva kalupa za torte promjera 20 cm.
- Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol u jednoj posudi. Postepeno dodajte maslac i miksajte otprilike pet minuta na najmanjoj brzini.
- Dodajte polovicu mlijeka, ekstrakt limuna i pojačajte mikser. Kad smjesa postane gušća, dodajte ostatak mlijeka i bjelanjke koje ste prethodno lagano istukli. Ugasite mikser kad se svi sastojci sjedine.
- Podijelite smjesu u dva kalupa i pecite 30-35 minuta, sve dok čačkalica kojom ste proboli sredinu ne izađe čista.
- Pustite da se malo ohladi, a zatim svaku koru razrežite na dva dijela.
Sirup od bazge:
- Vodu i šećer pomiješajte i stavite u mikrovalnu pećnicu na minutu. Izvadite, pomiješajte i ponovite postupak još jednom. Šećer bi se trebao do kraja otopiti, a smjesa bi trebala biti prozirna.
- Pričekajte da se malo ohladi, a zatim dodajte liker od bazge.
- Premažite sve kore i ostavite sa strane pola sata.
Buttercream:
- Miksajte maslac sve dok ne postane kremast, a zatim dodajte šećer u prahu.
- Ubacite sok od limuna i nastavite miksati.
- Slijedi postepeno dodavanje mlijeka. Smjesa bi trebala biti poput namaza.
- Na kraju dodajte koricu od limuna i izmiksajte. Ako ne planirate tortu odmah premazati, prekrijte buttercream maslacem.
Na kraju svaki sloj premažite s malo buttercreama, a zatim tortu premažite i izvana. Lijepo zagladite, ukrasite cvjetovima bazge, limunom ili drugim voćem i stavite u hladnjak na barem dva sata.
Uživajte u vjenčanju i izvrsnoj kraljevskoj torti!