gastro postao
Božić je idealno vrijeme da ovi ukusni kolačići dođu na red u vašoj kuhinji
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 20
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 295
Tijesto
- 200 g pšenično brašno, bijelo
- 150 g maslac, neslani
- 100 g šećer, u prahu
- 100 g orah, mljeveni
- 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
Krema
- 2 kom jaje kokošje
- 150 g šećer, u prahu
- 1 kom vanilin šećer
- 100 g čokolada za kuhanje
- 150 g maslac, neslani
Glazura
- 100 g čokolada za kuhanje
- 50 g maslac, neslani
- 1 žličica ulje suncokretovo
Priprema
- Za tijesto - od brašna, maslaca, šećera, mljevenih oraha i žumanjka umijesite prhko tijesto. Tijesto u početku izgleda jako suho i rasipa se ali bez brige, samo ga strpljivo umijesite pa kada se svi sastojci sjedine oblikujte ga u disk, zamotajte u foliju i ostavite 1 sat u hladnjaku (ili kraće u ledištu).
- Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte pa modlom (ili čašicom) vadite male kolutiće. Slažitie ih na papir za pečenje i pecite maksimalno desetak minuta u pećnici ugrijanoj na 150°C. Kada ih izvadite iz pećnice, odmah ih maknite s vrućeg lima i ostavite da se hlade.
- Kada se ohlade, jedan kolutić premažite kremom pa preklopite drugim kolutićem....
- Spojene kolačiće prelijte čokoladnom glazurom (ja svaki kolačić pažljivo umočim u zdjelicu s glazurom).
- Za kremu - u posudi izmiješajte jaja, šećer i vanilin šećer.
- Čokoladu otopite na pari (ili u mikrovalnoj pećnici).
- Smjesu s jajima kuhajte na pari, dodajte otopljenu čokoladu pa sve skupa, uz stalno miješanje, kuhajte dok se krema ne zgusne. Ohladite pa u ohlađenu kremu dodajte i pjenasto izrađeni maslac.
- Za glazuru - za glazuru otopite čokoladu i dodajte joj maslac sobne temperature i dobro promiješajte pa dodajte i malo suncokretovog ulja.