gastro postao
Sočni jaffa kolač pripremila je naša čitateljica Nena Petrović za izazov 'Zima miriše na naranču'
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 15
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 361
Kora
- 4 kom jaje kokošje
- 0.50 šalica šećer, smeđi (djelomično rafin.)
- 20 žlica mlijeko kravlje, punomasno
- 20 žlica ulje suncokretovo
- 20 žlica pšenično brašno, bijelo
- 0.50 mala žlica prašak za pecivo
Fila
- 0.50 šalica šećer, smeđi (djelomično rafin.)
- 100 ml voda
- 4 žlica marmelada od naranče
- 2 kom naranča (žuto - narančasto meso)
Preljev od čokolade
- 100 g tamna čokolada
- 2.50 mala žlica ulje suncokretovo
- 2.50 mala žlica bademovo mlijeko
Priprema
- U posudi umutiti 4 bjelanjka i šećer da se dobije čvrsti snijeg. Potom dodati žutanjke te i njih umutiti pa dodati ulje i mlijeko.
- Kuhačom postepeno ručno dodavati brašno i prašak.
- Uliti u kalup obložen papirom za pečenje i peći u pećnici na 180 stupnjeva 20-30 minuta, zavisno od pećnice.
- Kad se tijesto ispeklo pustiti da se ohladi. Ja sam ga pekla u četvrtastom plehu pa sam odrezala rubove 2-3 prsta širine. Taj dio kore izlomiti i izmrviti te ostaviti sa strane u posudi. Ostatak tijesta preliti s 3-4 zlice narančinog soka da malo otpusti.
- Staviti u zdjelicu šećer i vodu te kuhati dok se šećer ne otopi. Na kraju dodati sok od naranče. Kad se smjesa malo ohladi preliti smjesu preko izmrvljenog tijesta pa umiješati pekmez. Ako imate neprskane naranče možete izribati i koricu.
- Koru premazati s ovom smjesom pa preliti glazuru od topljene čokolade.
- Čokoladu rastopiti na pari pa uliti ulje i mlijeko i miješati dok se ne sjedini. Kad se malo ohladi preliti preko kolača. Kolač staviti u frižider da se sve stisne, najbolje preko noći.