Mislim da već svi znaju da su naranča i čokolada moja najdraža kombinacija. Kad krajičkom oka vidim da su u receptu ta dva sastojka, bez razmišljanja ga spremam u svoju kolekciju.
Ova torta je produkt svih tih eksperimentiranja. Turbojednostavna i izgledom i izradom, a miris i okus su nadnaravni. Cijela kuća miriši po narančama kad se peče ova torta.
Ako me zamoliš da ti sutra napravim tortu, bit će na ovaj princip. Biskvit koji režem na pola, mousse od čokolade (kakva mi je na raspolaganju u stanu) i to je to. Ali vjerujete da nikad ne ostane ni komad.
Jaffa torta
foto: Irena Gavran
Ne gasi ekran dok kuham
Jaffa torta
60 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
BISKVIT
Sastojci
Margarin
150
g
Brašno
150
g
Prašak za pecivo
1
kom
Smeđi šećer
130
g
Jaje
3
kom
Naranča
2
kom
Tamna čokolada
100
g
MUSSE OD ČOKOLADE
Sastojci
Tamna čokolada
300
g
Mlijeko
120
ml
Vrhnje za šlag
350
ml
Želatina u listićima
3
kom
Postupak
Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Kalup za tortu obloži papirom za pečenje, a stranice kalupa namasti.
Margarin (naravno, možeš koristiti i jednaku količinu maslaca) izmiksaj sa šećerom dok se ne sjedine.
Dodaj jaja, brašno, naribajte koricu 2 naranče i miksaj još malo dok smjesa ne postane ujednačena.
Čokoladu nasjeckaj na sitne komadiće i sjedini biskvitom.
Biskvit prebaci u kaput i žlicom ili špatulom poravnaj. Biskvit nije tekući, malo je gušći pa ga je potrebno "ručno" rasporediti.
Peci biskvit 20-25 minuta dok ne porumeni i provjeri čačkalicom je li gotov.
Mousse počni praviti kad je biskvit skoro već hladan, odnosno spreman za rezanje.
Želatinu pripremi prema uputi na vrećici. U međuvremenu rastopi čokoladu na pari. Kad se čokolada otopila, ostavi ju sa strane i ugrij mlijeko te u njemu rastopi želatinu (ako koristiš listiće želatine nakon namakanja dobro ih ocijedi od vode).
Mlijeko dodaj čokoladi i miješaj dok smjesa ne postane jednolična.
Pusti da se čokoladna smjesa hladi oko 5 minuta kako ne bi bila prevruća. Zatim izmiksaj vrhnje u šlag, ali ne smije biti skroz lvrsto, mora biti meko i skoro tekuće.
Pomiješaj čokoladu i šlag pažljivo kako iz moussea ne bi izišao sav zrak.
S biskvia ukloni papir za pečenje i kad je skroz ohlađen prereži ga na pola.
Biskvit je malo tvrđi, pa ge možeš čak i malo premazati sokom od naranče (ja nisam pa je donji dio bio odličan jer je upio malo vlage od moussea dok je gornji dio ostao malo tvrđi (što drugima uopće nije smetalo i vjerujem da su ljuti što ovo uopće spominjem).
Donji dio biskvita stavi u kalup torte, po njemu raspodijeli mousse i na mousse stavi drugi dio biskvita.
Tortu stavi u hladnjak na par sati ili preko noći, a sutradan uživaj u ovom slatkom savršenstvu.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.