gastro postao
Panna cotta je krema svilenkaste teksture koja se pravi bez jaja i bit će idealan desert u ove, sve toplije dane.
Zbog svoje kremoznosti i prilagodljivog okusa, lako ju možete kombinirati s raznim voćnim preljevima, komadima voća ili čokoladom. Danas za vas imamo osvježavajuću kombinaciju panna cotte s kremom od naranče.
Za pripremu panna cotte potrebno vam je:
- 500 ml vrhnja za slag
- 200 ml mlijeka
- 6 žlica šećera
- 5 žličica arome vanilije
- 2 vrećice želatine u prahu
Krema od naranče:
- 2/3 šalice šećera
- 2,5 žličice gustina
- 1 šalica svježe iscijeđenog narančinog soka
- Narančina kora od jedne naranče
- 1 jaje, razmućeno
- 10 g maslaca
Postupak pripreme:
- Želatinu pripremite prema naputku s vrećice i ostavite da nabubri.
- U lonac dodajte vrhnje za šlag, mlijeko i šećer. Zagrijavajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Dodajte aromu vanilije.
- Kada je želatina nabubrila, dodajte ju smjesi i miješajte dok se ne otopi u potpunosti.
- Kremu sipajte u čaše za desert ostavljajući mjesta za narančinu kremu. Kremu stavite na hlađenje.
- Pomiješajte šećer i gustin u dubljem loncu. Dodajte sok od naranče uz konstantno miješanje. Pazite da nema grudica.
- Kada ste sjedinili sok, šećer i gustin, pjenjačom umiješajte jaje u smjesu.
- Smjesu stavite na umjerenu vatru i pustite da prokuha. Konstantno miješajte.
- Kada je smjesa prokuha pustite da se kuha još 5 minuta.
- Kremu skinite s vatre i umiješajte maslac i narančinu koricu.
- Žlicu kreme stavite u svaku desertnu čašicu na panna cottu. Sve zajedno ostavite u hladnjaku preko noći.
- Ostatak kreme od naranče čuvajte u zatvorenoj staklenki.
U slast!