gastro postao
Ova slastica oduševljava ne samo svojim izgledom, već i okusom
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 359
Potrebno vam je
- 375 ml vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
- 2 mala žlica liker od lješnjaka
- 0.25 mala žlica mljeveni cimet
- 250 g tamna čokolada
- 5 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 50 g šećer, kristal
- 1 kom bjelanjak kokošji
- 50 g bijele čokoladne mrvice
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 150⁰C te u manju posudu stavite vrhnje, liker i cimet. Posudu stavite na laganu vatru da kratko zakipi. Maknite s vatre, dodajte usitnjenu čokoladu i miješajte dok smjesa ne postane glatka.
- Žumanjke i šećer istucite pjenasto s ručnim mikserom. Postupno ulijevajte toplu čokoladnu kremu u žumanjke te miješajte kuhačom. Kremu izlijte u vatrostalnu četvrtastu posudu.
- U lim ulijte vruću vodu do polovice visine posude s kremom. Prekrijte alu folijom, pecite 30-35 min da se krema stisne.
- Nakon toga kremu hladite 1 sat na sobnoj temperaturi pa 24 sata u hladnjaku.
- Za beze košarice istucite bjelanjak sa šećerom u čvrsti snijeg. Slastičarskom vrećicom oblikujte košarice te ih sušite na 100⁰C oko 7 minuta.
- Od kreme oblikujte loptice veličine prepeličjeg jaja, uvaljajte u mrvice bijele čokolade i postavite na beze košaricu i servirajte na kašici od voća ili karamele. Dekorirajte po svom nahođenju i ovisno o godišnjem dobu.