Recepti 28. prosinca 2016.

Jednostavna torta od badema za svaki dan

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Iznenadite ukućane ovom ukusnom tortom - jer prilično smo sigurno da će im se svidjeti!

Odmaknimo se malo od teških blagdanskih kolača i isprobajmo ovu divnu tortu od badema koja je ustvari - tart! Ako želite, koru možete napraviti po ovom receptu, ali donosimo i prijedlog u receptu za malo drugačiju koru. Izbor je na vama! Jedino što vam preostaje je osloboditi malo svog vremena i utkati malo dobre volje u izradu ove delikatne slastice! 

Sastojci:

Za tijesto:

  • 250 g oštrog brašna
  • 110 g mljevenog šećera
  • 125 g maslaca, hladnog; narezanog na kockice
  • 1 jaje + 1 žumanjak (bjelanjak ostaviti za premazivanje)
  • Naribana korica jednog limuna

Za nadjev:

  •  125 g neoguljenih badema
  • 100 g šećera
  • 225 g maslaca, sobne temperature
  • 1 cijelo jaje + 1 žumanjak
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/4 žličice ekstrakta od badema (ili Amaretta)
  • 100 g grubo narezanih oguljenih badema (ili lješnjaka, badema i pinjola)
  • Po želji: mljeveni šećer ili šlag za posluživanje

Priprema:

  1. Tijesto: Pomiješati brašno i šećer pa rukama umijesiti ohlađeni maslac - dok se ne pretvori u grudice sve zajedno i sav maslac je pomiješan s brašnom. Umiješati razmućeno jaje i žumanjak te limunovu koricu i rukama izmijesiti dok ne postane glatko. Zamotati plastičnom folijom i staviti u hladnjak na najmanje 30 minuta (dan prije je još i bolje). Razvući ohlađeno tijesto na veličinu okrugle posude za pite i staviti na još 20 minuta u hladnjak.
  2. Zagrijati pećnicu na 190 stupnjeva. Na tijesto staviti rižu ili grah za pečenje kora i peći 15 minuta, izvaditi iz pećnice i maknuti rižu te peći još 10 minuta. 
  3. Nadjev: U blenderu samljeti neoguljene bademe sa šećerom - dok ne postane poput pijeska. Prebaciti u posudu i dodati maslac te miksati električnim mikserom nekoliko minuta - dok ne postane blijedo i kremasto. Dodati jaje i žumanjak i dobro izmiješati te dodati ekstrakt vanilije i badema, oguljene bademe i sve ponovno izmiksati dok ne postane ujednačeno.
  4. Preliti nadjev preko pečene kore i peći još 30 - 40 minuta na 180 stupnjeva, odnosno, dok nadjev nije sasvim pečen - na dodir je suho i ne propada (ili testirajte s čačkalicom).

Poslužiti ohlađeno uz popodnevni čaj! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.