gastro postao
Iznenadite ukućane ovom ukusnom tortom - jer prilično smo sigurno da će im se svidjeti!
Odmaknimo se malo od teških blagdanskih kolača i isprobajmo ovu divnu tortu od badema koja je ustvari - tart! Ako želite, koru možete napraviti po ovom receptu, ali donosimo i prijedlog u receptu za malo drugačiju koru. Izbor je na vama! Jedino što vam preostaje je osloboditi malo svog vremena i utkati malo dobre volje u izradu ove delikatne slastice!
Sastojci:
Za tijesto:
- 250 g oštrog brašna
- 110 g mljevenog šećera
- 125 g maslaca, hladnog; narezanog na kockice
- 1 jaje + 1 žumanjak (bjelanjak ostaviti za premazivanje)
- Naribana korica jednog limuna
Za nadjev:
- 125 g neoguljenih badema
- 100 g šećera
- 225 g maslaca, sobne temperature
- 1 cijelo jaje + 1 žumanjak
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/4 žličice ekstrakta od badema (ili Amaretta)
- 100 g grubo narezanih oguljenih badema (ili lješnjaka, badema i pinjola)
- Po želji: mljeveni šećer ili šlag za posluživanje
Priprema:
- Tijesto: Pomiješati brašno i šećer pa rukama umijesiti ohlađeni maslac - dok se ne pretvori u grudice sve zajedno i sav maslac je pomiješan s brašnom. Umiješati razmućeno jaje i žumanjak te limunovu koricu i rukama izmijesiti dok ne postane glatko. Zamotati plastičnom folijom i staviti u hladnjak na najmanje 30 minuta (dan prije je još i bolje). Razvući ohlađeno tijesto na veličinu okrugle posude za pite i staviti na još 20 minuta u hladnjak.
- Zagrijati pećnicu na 190 stupnjeva. Na tijesto staviti rižu ili grah za pečenje kora i peći 15 minuta, izvaditi iz pećnice i maknuti rižu te peći još 10 minuta.
- Nadjev: U blenderu samljeti neoguljene bademe sa šećerom - dok ne postane poput pijeska. Prebaciti u posudu i dodati maslac te miksati električnim mikserom nekoliko minuta - dok ne postane blijedo i kremasto. Dodati jaje i žumanjak i dobro izmiješati te dodati ekstrakt vanilije i badema, oguljene bademe i sve ponovno izmiksati dok ne postane ujednačeno.
- Preliti nadjev preko pečene kore i peći još 30 - 40 minuta na 180 stupnjeva, odnosno, dok nadjev nije sasvim pečen - na dodir je suho i ne propada (ili testirajte s čačkalicom).
Poslužiti ohlađeno uz popodnevni čaj!