Recepti Skuhano doma 05. lipnja 2024.

Jela gotova za 20 minuta – za sve koji su stalno u žurbi

Juha
12 MIN
0 MIN
1
JEDNOSTAVNO
brza jela
Brza jela, gotova za 20 minut,
foto: Shutterstock
Hladna juha od krastavaca, pizza sendviči, indijska piletina s rižom, proljetna tjestenina i salata od crvenog graha sa slaninom – donosimo ti 5 ukusnih recepata za jela koja možeš pripremiti u tren oka

Tko još voli stajati uz štednjak dok ga vani mami lijepo vrijeme? Zato smo potražili recepte za jela koja možeš pripremiti u samo 20-tak minuta, a osim što su zdrava zadovoljit će i najistančanija nepca.

 | Author: Shutterstock Hladna juha od krastavaca foto: Shutterstock

Ne gasi ekran dok kuham

Hladna juha od krastavaca
12 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
1
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Krastavac 0,50 kom
  • Luk 0,50 kom
  • Svježi bosiljak
  • Peršin
  • Kopar
  • Povrtni temeljac 250 ml
  • Jogurt 175 g
  • Raženi kruh 2 kriška
Postupak
  1. Krastavce oguli i nareži na kockice. Oljušteni luk nasjeckaj, začinsko bilje properi, otresi višak vode te mu otrgni listiće. Povrće i povrtni temeljac dodaj u blender i blendaj dok ne dobiješ gustu povrtnu juhu.


    rezanje luka



  2. Dodaj 150 g jogurta, juhu još malo izblendaj te je protisni kroz gusto cjedilo pa posoli i popapri prema ukusu.


    Jogurt



  3. Tostiraj kruh te ga, kao i ploške laks karea, prereži popola i složi male sendviče. Pokapaj ih ostatkom jogurta.

    Juhu posluži u čašama - na vrh svake stavi mini sendvič te jelo ukrasi koprom.


 | Author: Shutterstock Salata od crvenog graha sa slaninom foto: Shutterstock

Salata od crvenog graha sa slaninom

Sastojci:

  • 2 limenke crvenog graha (po 425 ml)
  • ½ vezice rukole
  • sol i papar
  • 10 ploški mesnate slanine
  • 6 žlica maslinova ulja
  • 4 sušene rajčice iz ulja
  • 1 avokado
  • 1 žlica soka od limuna
  • 4 žlice krutona
  • 4 žlice crvenog vinskog octa

Postupak:

  1. Grah iz limenke ocijedi, isperi i opet dobro procijedi. Rukolu očisti, properi i ocijedi.
  2. Nareži slaninu na trake, hrskavo je poprži na žlici vrućeg ulja pa je izvadi na kuhinjski ubrus da upije višak masnoća. Rajčice ocijedi na ubrusu i nareži na rezance.
  3. Avokado prereži popola, izvadi mu košticu, oguli ga, uzdužno nareži na ploške i odmah pokapaj limunom. Sve pripremljene sastojke zajedno s krutonima pomiješaj u zdjeli.
  4. Salatu pokapaj preljevom od preostalih 5 žlica ulja, octa, soli i papra te je dobro promiješaj pa posluži.

 | Author: Shutterstock Proljetna tjestenina foto: Shutterstock

Proljetna tjestenina

Sastojci:

  • 400 g zelenih tagliatella
  • 2 staklenke pečenih paprika (po 370 ml)
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 ljutike
  • 1 žlica maslaca
  • 6 žlica povrtnog temeljca
  • ½ vezica rukole
  • 6-8 listića bosiljka
  • 300 g mekog kozjeg sira
  • sol i papar

Postupak:

  1. Skuhaj tjesteninu u kipućoj posoljenoj vodi da bude al dente. Za to vrijeme ocijedi papriku. Oljušti ljutiku i češnjak, nasjeckaj ih i staklasto propirjaj na vrućem maslacu. Dodaj paprike, podlij juhom i pirjaj 5 min.
  2. Očišćenu rukolu i listiće bosiljka operi, ocijedi i natrgaj na manje komade. Kozji sir nareži na male, tanke ploške. Ocijeđenu kuhanu tjesteninu pomiješaj s paprikom, rukolom i sirom te je posoli i popapri.

 | Author: Shutterstock Indijska piletina s rižom foto: Shutterstock

Indijska piletina s rižom

Sastojci:

  • 1 veliki luk narezan na kriške
  • 2 žlice ulja
  • 1 žličica garam masale (mljeveni kumin, korijander, cardamom I đumbir)
  • 200 ml pilećeg temeljca
  • 400 g kuhane piletine narezane na trakice
  • 800 g kuhane riže
  • 4 žlice poprženih indijskih oraščića i sjeckanih listića korijandera
  • sol i papar

Postupak:

  1. Ispirjaj luk na vrućem ulju, umiješaj garam masalu, podlij juhom, dodaj meso i rižu te sve zajedno zagrij.
  2. U toplu rižu s piletinom primiješaj indijske oraščiće i korijandar pa sve posoli i popapri po vlastitom ukusu.

 | Author: Shutterstock Pizza sendviči foto: Shutterstock

Pizza sendviči

Sastojci:

  • 4 kriške bijelog kruha
  • 4 ploške pršuta
  • 4 rajčice
  • ½ žute paprika
  • 5 šampinjona
  • 150 g mozzarella narezane na ploške
  • sol i papar

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Rajčice, paprika i šampinjone očisti, operi i nareži na ploške, odnosno trake.
  2. Na kruh složi pršut, povrće i gljive, posoli i popapri prekrij sirom pa sendviče ostavi 15-tak min u vrućoj pećnici. Ukrasi ih origanom.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.