Recepti 20. lipnja 2022.

Jela gotova u 20 minuta – zdravi zalogaji sa sve koji su stalno u žurbi

Donosimo recepte za jela koja možeš pripremiti u samo 20-tak minuta foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Hladna juha od krastavaca, pizza sendviči, indijska piletina s rižom, proljetna tjestenina i salata od crvenog graha sa slaninom – donosimo ti 5 ukusnih recepata za jela koja možeš pripremiti u tren oka

Tko još voli stajati uz štednjak dok ga vani mami lijepo vrijeme? Zato smo potražili recepte za jela koja možeš pripremiti u samo 20-tak minuta, a osim što su zdrava zadovoljit će i najistančanija nepca.

Hladna juha od krastavaca

 | Author: Shutterstock Hladna juha od krastavaca foto: Shutterstock

Sastojci:

  • ½ krastavca
  • ½ luka
  • 2 grančice bosiljka, peršina i kopra
  • 250 ml povrtnog temeljca
  • 175 g dobro ohlađenog punomasnog jogurta
  • 2 kriške raženog kruha
  • 1 tanka ploške laks karea
  • sol i papar

Priprema:

  1. Krastavce oguli i nareži na kocke. Oljušteni luk nasjeckaj, začinsko bilje properi, otresi višak vode te mu otrgni listiće. Sve zajedno dodaj u povrtnu juhu te izmiksaj štapnim mikserom. Zatim dodaj 150 g jogurta, juhu još jednom izmiksaj, protisni je kroz gusto cjedilo pa posoli i popapri po ukusu.
  2. Kruh poprži u tosteru te ga, kao i ploške laks karea, prereži popola pa posloži male sendviče. Pokapaj ih ostatkom jogurta. Juhu posluži u čašama, na vrh svake stavi kruh te jelo ukrasi koprom.

 

Salata od crvenog graha sa slaninom

 | Author: Shutterstock Salata od crvenog graha sa slaninom foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 2 limenke crvenog graha (po 425 ml)
  • ½ vezice rukole
  • sol i papar
  • 10 ploški mesnate slanine
  • 6 žlica maslinova ulja
  • 4 sušene rajčice iz ulja
  • 1 avokado
  • 1 žlica soka od limuna
  • 4 žlice krutona
  • 4 žlice crvenog vinskog octa

Priprema:

  1. Grah iz limenke ocijedi, isperi i opet dobro procijedi. Rukolu očisti, properi i ocijedi. Nareži slaninu na trake, hrskavo je poprži na žlici vrućeg ulja pa je izvadi na kuhinjski ubrus da upije višak masnoća. Rajčice ocijedi na ubrusu i nareži na rezance.
  2. Avokado prereži popola, izvadi mu košticu, oguli ga, uzdužno nareži na ploške i odmah pokapaj limunom. Sve pripremljene sastojke zajedno s krutonima pomiješaj u zdjeli.
  3. Salatu pokapaj preljevom od preostalih 5 žlica ulja, octa, soli i papra te je dobro promiješaj pa posluži.

 

Proljetna tjestenina

 | Author: Shutterstock Proljetna tjestenina foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 400 g zelenih tagliatelle
  • 2 staklenke pečenih paprika (po 370 ml)
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 ljutike
  • 1 žlica maslaca
  • 6 žlica povrtnog temeljca
  • ½ vezica rukole
  • 6 - 8 listića bosiljka
  • 300 g mekog kozjeg sira
  • sol i papar

Priprema:

  1. Skuhaj tjesteninu u kipućoj posoljenoj vodi da bude al dente. Za to vrijeme ocijedi papriku. Oljušti ljutiku i češnjak, nasjeckaj ih i staklasto propirjaj na vrućem maslacu. Dodaj paprike, podlij juhom i pirjaj 5 min.
  2. Očišćenu rukolu i listiće bosiljka operi, ocijedi i natrgaj na manje komade. Kozji sir nareži na male, tanke ploške. Ocijeđenu kuhanu tjesteninu pomiješaj s paprikom, rukolom i sirom te je posoli i popapri.

 

Indijska piletina s rižom

 | Author: Shutterstock Indijska piletina s rižom foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 veliki luk narezan na kriške
  • 2 žlice ulja
  • 1 žličica garam masale (mljeveni kumin, korijander, cardamom I đumbir)
  • 200 ml pilećeg temeljca
  • 400 g kuhane piletine narezane na trakice
  • 800 g kuhane riže
  • 4 žlice poprženih indijskih oraščića i sjeckanih listića korijandera
  • sol i papar

Priprema:

  1. Ispirjaj luk na vrućem ulju, umiješaj garam masalu, podlij juhom, dodaj meso i rižu te sve zajedno zagrij.
  2. U toplu rižu s piletinom primiješaj indijske oraščiće i korijandar pa sve posoli i popapri po vlastitom ukusu.

 

Pizza sendviči

 | Author: Shutterstock Pizza sendviči foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 4 kriške bijelog kruha
  • 4 ploške pršuta
  • 4 rajčice
  • ½ žute paprika
  • 5 šampinjona
  • 150 g mozzarella narezane na ploške
  • sol i papar

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Rajčice, paprika i šampinjone očisti, operi i nareži na ploške, odnosno trake.
  2. Na kruh složi pršut, povrće i gljive, posoli i popapri prekrij sirom pa sendviče ostavi 15-tak min u vrućoj pećnici. Ukrasi ih origanom.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.