Hladna juha od krastavaca, pizza sendviči, indijska piletina s rižom, proljetna tjestenina i salata od crvenog graha sa slaninom – donosimo ti 5 ukusnih recepata za jela koja možeš pripremiti u tren oka
Tko još voli stajati uz štednjak dok ga vani mami lijepo vrijeme? Zato smo potražili recepte za jela koja možeš pripremiti u samo 20-tak minuta, a osim što su zdrava zadovoljit će i najistančanija nepca.
Salata od crvenog graha sa slaninom
Sastojci:
- 2 limenke crvenog graha (po 425 ml)
- ½ vezice rukole
- sol i papar
- 10 ploški mesnate slanine
- 6 žlica maslinova ulja
- 4 sušene rajčice iz ulja
- 1 avokado
- 1 žlica soka od limuna
- 4 žlice krutona
- 4 žlice crvenog vinskog octa
Postupak:
- Grah iz limenke ocijedi, isperi i opet dobro procijedi. Rukolu očisti, properi i ocijedi.
- Nareži slaninu na trake, hrskavo je poprži na žlici vrućeg ulja pa je izvadi na kuhinjski ubrus da upije višak masnoća. Rajčice ocijedi na ubrusu i nareži na rezance.
- Avokado prereži popola, izvadi mu košticu, oguli ga, uzdužno nareži na ploške i odmah pokapaj limunom. Sve pripremljene sastojke zajedno s krutonima pomiješaj u zdjeli.
- Salatu pokapaj preljevom od preostalih 5 žlica ulja, octa, soli i papra te je dobro promiješaj pa posluži.
Proljetna tjestenina
Sastojci:
- 400 g zelenih tagliatella
- 2 staklenke pečenih paprika (po 370 ml)
- 1 češanj češnjaka
- 2 ljutike
- 1 žlica maslaca
- 6 žlica povrtnog temeljca
- ½ vezica rukole
- 6-8 listića bosiljka
- 300 g mekog kozjeg sira
- sol i papar
Postupak:
- Skuhaj tjesteninu u kipućoj posoljenoj vodi da bude al dente. Za to vrijeme ocijedi papriku. Oljušti ljutiku i češnjak, nasjeckaj ih i staklasto propirjaj na vrućem maslacu. Dodaj paprike, podlij juhom i pirjaj 5 min.
- Očišćenu rukolu i listiće bosiljka operi, ocijedi i natrgaj na manje komade. Kozji sir nareži na male, tanke ploške. Ocijeđenu kuhanu tjesteninu pomiješaj s paprikom, rukolom i sirom te je posoli i popapri.
Indijska piletina s rižom
Sastojci:
- 1 veliki luk narezan na kriške
- 2 žlice ulja
- 1 žličica garam masale (mljeveni kumin, korijander, cardamom I đumbir)
- 200 ml pilećeg temeljca
- 400 g kuhane piletine narezane na trakice
- 800 g kuhane riže
- 4 žlice poprženih indijskih oraščića i sjeckanih listića korijandera
- sol i papar
Postupak:
- Ispirjaj luk na vrućem ulju, umiješaj garam masalu, podlij juhom, dodaj meso i rižu te sve zajedno zagrij.
- U toplu rižu s piletinom primiješaj indijske oraščiće i korijandar pa sve posoli i popapri po vlastitom ukusu.
Pizza sendviči
Sastojci:
- 4 kriške bijelog kruha
- 4 ploške pršuta
- 4 rajčice
- ½ žute paprika
- 5 šampinjona
- 150 g mozzarella narezane na ploške
- sol i papar
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Rajčice, paprika i šampinjone očisti, operi i nareži na ploške, odnosno trake.
- Na kruh složi pršut, povrće i gljive, posoli i popapri prekrij sirom pa sendviče ostavi 15-tak min u vrućoj pećnici. Ukrasi ih origanom.