gastro postao
Pravo je vrijeme za mirisne dunje, a mi ti preporučujemo da sebe i ukućane obraduješ pitom od dunja.
Među prvim mirisima po kojima prepoznajemo da definitivo stigla jesen je miris dunja. Mirisne dunje odlična su izbor za pripremu raznih kolača, a među njima je i pita.
Obradujte svoje ukućane mirisnom pitom od dunja.
Sastojci:
- 30 dag oštrog brašna
- 20 dag maslaca
- 5 dag smeđeg šećera
- 2 žumanjka
- korica limuna
- 1/2 paketića praška za pecivo
- 3 žlice limunova soka
- 8 dunja srednje veličine
- 2 žlice meda
- 5 dag maslaca
- 10 dag smeđeg šećera, cimet
Priprema:
- Prosijati brašno s praškom za pecivo. Maslac utrljati u brašno te dodati šećer, žumanjke, koricu jednog limuna i nekoliko žlica limunova soka, te umijesiti tijesto. Možeš ga mijesiti i u multipraktiku. Zamotati plastičnom folijom i odložiti u hladnjak na sat vremena.
- Oprati, oguliti i očistiti dunje te ih narezati na četvrtine pa još na pola. Na maslacu pirjati voće sa šećerom dok omekša, oko 15 minuta, pa dodati med, cimet, i grožđice namočene u rumu te limunovu koricu. Tijesto prerezati.
- Pola ga razvaljati te obložiti njime kalup za pečenje koji je obložen papirom za pečenje. Posložiti po njemu dunje. Drugi dio tijesta razvaljati i preklopiti nadjev te premazati žumanjkom. Peći na 170 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta, dok poprimi zlatno-smeđu boju.
U slast!