Isprobala sam i s jednom vrstom, ali vjerujte osjeti se razlika kada dodate i ostale. Razlika koja se topi u ustima i tjera vas da pojede još koji komadić. Za nadjev uvijek koristite slatke jabuke, ako imate mogućnost domaće.
U nastavku potražite recept, a za još slasnih ideja naše nove kolumnistice Nevene, posjetite blog Mama Drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.
Za prhko tijesto za pitu trebat će vam:
- 17,5 dag glatkog brašna
- 17,5 dag oštrog brašna
- 5 dag heljdinog brašna (ako ga nemate dodajte integralno)
- 20 dag maslaca
- prašak za pecivo
- 5 žlica šećera
- prstohvat soli
- 2 žumanjka
- 2 žlice kiselog vrhnja
- limunova korica
- Za početak prosijte brašna, dodajte suhe sastojke i omekšali maslac.
Postupak pripreme tijesta:
Zamijesite i dodajte žumanjke te kiselo vrhnje a zatim naribanu limunovu koricu (dovoljno je pola limuna). Umijesite prhko tijesto, podijelite ga na dvije kugle, zamotajte prozirnom folijom te ostavite u hladnjaku pola sata.
Za nadjev će vam trebati:
- 1 kg jabuka
- 4 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- žličica cimeta
Postupak pripreme nadjeva:
Jabuke ogulite i očistite. Naribajte ih, dodajte šećer, vanilin šećer i cimet. Dobro promiješajte te se vratite na tijesto koje vam stoji u hladnjaku.
Sastavljanje pite:
- Kada stavljate donji dio tijesta u kalup, možete ga razvaljati ili utapkati prstima, ali pazite da bude jednake debljine na svim mjestima. Zatim tijesto izbodite vilicom i stavite u pećnicu na 10-ak minuta, na 180°C.
- Izvadite iz pećnice pustite da se malo ohladi a zatim stavite nadjev.
- Drugu kuglu tijesta razvaljajte te nožićem izrežite trakice,neka budu cca 1 cm. Ukrasite pitu te stavite peći još pola sata na 180°C, ili dok ne porumeni.
- Kada je pita gotova, i ohlađena pospite ju šećerom u prahu.
Dobar tek!