Kolumne 04. listopada 2020.

Pita s jabukama - vječni i najukusniji klasik

foto: Nevena Josipović
gastro postao gastro.24sata.hr
Što je zapravo bitno za tijesto? Ono mora biti prhko i ukusno

Isprobala sam i s jednom vrstom, ali vjerujte osjeti se razlika kada dodate i ostale. Razlika koja se topi u ustima i tjera vas da pojede još koji komadić. Za nadjev uvijek koristite slatke jabuke, ako imate mogućnost domaće.

 

Možda vas zanima... Kolač sa šljivama koji osvaja na prvu - sočan, brz i prefin Kolumne

 

U nastavku potražite recept, a za još slasnih ideja naše nove kolumnistice Nevene, posjetite blog Mama Drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.

 

Možda vas zanima... Brzinski kolač s trešnjama i malinama Kolumne

 

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

 

Za prhko tijesto za pitu trebat će vam:

  • 17,5 dag glatkog brašna
  • 17,5 dag oštrog brašna
  • 5 dag heljdinog brašna (ako ga nemate dodajte integralno)
  • 20 dag maslaca
  • prašak za pecivo
  • 5 žlica šećera
  • prstohvat soli
  • 2 žumanjka
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • limunova korica
  • Za početak prosijte brašna, dodajte suhe sastojke i omekšali maslac.

Postupak pripreme tijesta:

Zamijesite i dodajte žumanjke te kiselo vrhnje a zatim naribanu limunovu koricu (dovoljno je pola limuna). Umijesite prhko tijesto, podijelite ga na dvije kugle, zamotajte prozirnom folijom te ostavite u hladnjaku pola sata.

Za nadjev će vam trebati:

  • 1 kg jabuka
  • 4 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • žličica cimeta

Postupak pripreme nadjeva:

Jabuke ogulite i očistite. Naribajte ih, dodajte šećer, vanilin šećer i cimet. Dobro promiješajte te se vratite na tijesto koje vam stoji u hladnjaku.

Sastavljanje pite:

  1. Kada stavljate donji dio tijesta u kalup, možete ga razvaljati ili utapkati prstima, ali pazite da bude jednake debljine na svim mjestima. Zatim tijesto izbodite vilicom i stavite u pećnicu na 10-ak minuta, na 180°C.
  2. Izvadite iz pećnice pustite da se malo ohladi a zatim stavite nadjev.
  3. Drugu kuglu tijesta razvaljajte te nožićem izrežite trakice,neka budu cca 1 cm. Ukrasite pitu te stavite peći još pola sata na 180°C, ili dok ne porumeni.
  4. Kada je pita gotova, i ohlađena pospite ju šećerom u prahu.

Dobar tek!

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • tinica 16:20 15. Rujan 2018.

    Pozdrav! S dužnim poštovanjem prema receptu, ali za pitu i štrudlu, da bi se izbjegao bljutav okus, puno je bolje koristiti reske jabuke, naravno, kao što ste rekli, po mogućnosti domaće. 😀