gastro postao
Jagode. Jogurt. Sir. Šlag. Sve je rečeno :)
P.s. Hvala mama, tvoje su ipak najbolje! <3
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 14
Težina pripreme: Srednje
Biskvit
- 3 jaja
- 85 g šećera
- 85 g brašna
- 1 prašak za pecivo
Nadjev
- 10 listića želatine
- 500 g jagoda
- 500 g svježeg posnog sira
- 250 g jogurta
- 4 žlica mlijeka
- 90 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 žlica soka od limuna
- 500 ml slatkog vrhnja
- 80 g sjeckanih pistacija
Priprema
- Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Odvojiti žumanjke i bjelanjke, od bjelanjaka stući čvrsti snijeg te mu postupno dodavati šećer. Razmutiti žumanjke te ih umiješati u snijeg. Prosijati brašno pomiješano sa praškom za pecivo pa i to dodati u smjesu. Izliti u kalup, obložen papirom za pečenje, promjera 28 cm. Peći 15 minuta. Pečen biskvit izvaditi iz kalupa i ostaviti da se hladi.
- Namočiti listiće želatine. Očistiti i oprati jagode. 150 grama narezati na kockice a 150 grama smiksati u kašu štapnim mikserom.
- U posebnoj zdjeli izmiješati sir, jogurt, šećer i vanilin šećer. Dodati sok od limuna pa izmiješati.
- Stući slatko vrhnje i od toga ostaviti sa strane 6-7 žlica (za ukrašavanje).
- Ocijediti želatinu pa ju otopiti u zagrijanom mlijeku. Dodati joj 2 žlice smjese od sira (korak 3) pa sve primiješati u ostatak kreme.
- Kremu izliti u dvije zdjele. U prvu umiješati narezane i izmiksane jagode (kašu). Stučeno vrhnje (korak 4) podijeliti ravnomjerno u obje kreme, u prvu s jagodama i drugu bijelu, od sira.
- Oko hladnog biskvita staviti obruč, okvir kalupa za tortu. Biskvit prvo premazati kremom od jagoda pa zatim bijelom kremom od sira. Tortu ostaviti nekoliko sati u hladnjaku (minimalno 4) pa joj skinuti obruč te ju premazati ostatkom šlaga (korak 4). Poslagati polovice jagoda i posuti ju sjeckanim pistacijama.
Jagode. Jogurt. Sir. Šlag. Sve je rečeno :) P.s. Hvala mama, tvoje su ipak najbolje! <3