Ovaj predivan, sočan kolač od pistacija i limuna priprema se manje od 15 minuta, a ostatak posla odrađuje pećnica. Preporučujemo da ga pripremiš kroz jutro kako bi se do popodnevne kave ili čaja stigao ohladiti i dobro natopiti sirupom od limuna.
Naravno, preporuka je da upotrijebiš domaći, nešpricani limun, ali znamo kako to nije uvijek opcija. U tom slučaju limune stavi u posudu s vodom i dodaj malo sode i octa. Nakon 20 minuta ih izvadi i isperi - i bit će spremni za korištenje!
Sočan kolač od pistacija i limuna
(10 porcija, jednostavno, 60 minuta)
Sastojci:
- 100 g pistacija
- 120 ml suncokretovog ulja
- 120 g šećera
- 2 jaja
- žličica arome vanilije
- žličica mljevenog kardamoma
- korica limuna
- 100 g glatkog brašna
- 30 g mljevenih badema
- prstohvat soli
- žličica praška za pecivo
- pola žličice sode bikarbone
- 50 g kiselog vrhnja
Sastojci - za sirup od limuna:
- sok 2 limuna
- 120 g šećera
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i obloži kalup za kruh s papirom za pečenje.
- U sjeckalici fino samelji pistacije.
- U posudi pomiješaj suncokretovo ulje i šećer, a zatim dodaj jaja, vaniliju, kardamom i koricu limuna.
- U drugoj posudi pomiješaj brašno, mljevene pistacije i bademe, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
- Dodaj suhe sastojke u smjesu s jajima i pomiješaj, a na kraju dodaj i kiselo vrhnje.
- Ulij smjesu u pripremljeni kalup i peci 45-50 minuta, dok čačkalica zabodena u najdeblji dio biskvita ne izađe čista.
- Dok ti se kolač peče, pripremi sirup. Sok limuna i šećer stavi u lonac i kuhaj dok ne zavrije. Makni s vatre i ostavi sa strane.
- Kad je kolač gotov i izvađen iz pećnice s čačkalicom napravi rupice u kolaču. Kolač prelij sirupom i pusti da se ohladi.
- Ohlađeni kolač pospi nasjeckanim pistacijama!