gastro postao
Vegetarijanska meksička juha
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 867
Juha
- 3 žlica maslac, slani
- 6 kom mladi luk
- 1 kom češnjak
- 0.25 šalica pšenično brašno, bijelo
- 2.50 šalica limunov sok
- 2 kom avokado (mesnati dio)
- 1.50 prstohvat limunova korica
- 0.67 šalica mlijeko kravlje, punomasno
- 0.67 kom vrhnje kiselo (10% masti )
- sol
- papar
- 1 grančica menta
Kruh sa češnjakom i metvicom
- 0.50 šalica maslac, slani
- 1.50 žlica menta
- 1.50 kom češnjak
- 1 kom kruh pšenični, bijeli
Priprema
- U velikoj posudi rastopite maslac ili margarin, dodajte mladi luk i zgnječeni češnjak, pa lagano pirjajte oko 3 minute da omekša, ali ne promijeni boju.
- Umiješajte brašno pa pržite oko minutu. Postupno umiješajte temeljac i pustite da zakuha. Ostavite juhu da se kuha na laganoj vatri, a u međuvremenu pripremite avokado.
- Ogulite oba avokada, izvadite im koštice, pa meso krupno narežite. Dodajte ih u juhu, zajedno s limunovim sokom i naribanom koricom. Posolite i popaprite. Poklopite i lagano kuhajte oko 10 minuta da avokado omekša.
- Kad se juha malo ohladi protisnite je kroz sito ili izmiksajte. Ulijte je u zdjelu.
- Umiješajte mlijeko i vrhnje, po potrebi dodajte još soli ili papra, pa umiješajte narezanu svježu metvicu. Poklopite i ostavite da se hladi.
- Da biste pripremili kruh sa češnjakom i metvicom, omekšajte maslac, pa u njega umiješajte češnjak i metvicu.
- Kruh narežite, no neka kriške pri dnu ostanu spojene. Svaku krišku premažite maslacem. Ponovo ih stisnite, umotajte u foliju i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° C/ plin na 4 oko 15 minuta.
Vegetarijanska meksička juha