Recepti Piletina 06. ožujka 2025.

Juha od buče, pileći tingul, ličke palačinke... samo su neka jela iz sasvim posebne kuharice

Desert
10 MIN
35 MIN
8
SREDNJE
chef tomica đukić, kuharica “Volim svoju županiju - Tradicionalna jela prema modernoj recepturi”
Cehf Tomica Đukić sastavio je kuharicu “Volim svoju županiju - Tradicionalna jela prema modernoj recepturi”
foto: Mak Vejzović
Kuharicu "Volim svoju županiju – Tradicionalna jela prema modernoj recepturi” izdala je Hrvatska zajednica županija, a pripremio poznati osječki chef Tomica Đukić. U njoj je 40 recepata iz svih krajeva Hrvatske

Tradicionalni recepti iz čitave Hrvatske, pripremljeni modernim kulinarskim tehnikama, mogu se pronaći u novoj raskošnoj kuharici "Volim svoju županiju – Tradicionalna jela prema modernoj recepturi” koji je izdala Hrvatska zajednica županija, a pripremio poznati osječki chef Tomica Đukić, kuhar hrvatske nogometne reprezentacije i restorana Josić, smještenog u istoimenoj poznatoj baranjskoj vinariji. 

Volim svoju županiju – Tradicionalna jela prema modernoj recepturi | Author: Mak Vejzović Chef Tomica Đukić foto: Mak Vejzović

Trebamo se ponositi tradicionalnim jelima

Inspiracija ovog projekta je raznolikost kulinarske baštine Hrvatske, a ovo izdanje nije samo zbirka recepata, već predstavlja projekt za dodatno pozicioniranje Hrvatske na gastronomskoj mapi. Spajajući 20 hrvatskih županija i Grad Zagreb, kuharica pokazuje snažnu sinergiju regionalnih posebnosti u jedan prepoznatljivi nacionalni brend što će sigurno biti prepoznato u Hrvatskoj, ali i šire.

"Tradicionalna jela su ono čime se trebamo ponositi jer smo turistička zemlja, zato mi je posebno drago da smo izabrali ova 44 recepta jer to je najbolji put do očuvanja tradicije. Uostalom i turisti kad dođu ovdje žele kušati nešto autohtono i tradicionalno, i mi im to moramo omogućiti.

U Hrvatskoj imamo divnih chefova, a iz Slavonije dolaze neki od najboljih, trebamo im dopustiti da rade što najbolje rade, i da hrvatska gastronomija preraste u ono što bi trebala biti - svjetski prepoznata", rekao je chef Tomica Đukić.

Volim svoju županiju – Tradicionalna jela prema modernoj recepturi | Author: Mak Vejzović Predstavljanje Županijske kuharice u Osijeku foto: Mak Vejzović

"Želja nam je očuvati okuse prošlosti i recepte naših baka te ih prenijeti budućim generacijama, svojoj djeci. Ova je kuharica poziv da zajedno slavimo svoju bogatu kulinarsku baštinu, da istražite nove kombinacije i da u svojim domovima krenete okusom na putovanje kroz povijest, gdje tanjur svake županije priča svoju priču.

Ne štedite našu kuharicu, listajte je, isprobavajte jela susjednih županija, upotrebljavajte je bez straha. Trag koji ostane na stranicama pri pripremi jela neće uništiti ovu knjigu, već će joj dati vaš osobni pečat, svjedočeći o dragocjenim trenucima provedenima u kuhinji", poruka je chefa Đukića iz uvodnika ove sjajne kuharice.

Volim svoju županiju – Tradicionalna jela prema modernoj recepturi | Author: Mak Vejzović Kuharica "Volim svoju županiju – Tradicionalna jela prema modernoj recepturi” foto: Mak Vejzović

Od foto natječaja do slasne kulinarske priče

Kuharica "Volim svoju županiju" kreativni je nastavak istoimenog foto natječaja koji je Hrvatska zajednica županija pokrenula 2016. godine sa ciljem promocije ljepota i tradicija svih hrvatskih krajeva iz perspektive njihovih građana. Tijekom proteklih godina, natječaj je prikupio impresivnih 12.000 radova, a najbolje među njima, koje bira stručni žiri, čine postav putujuće izložbe koja obilazi županije diljem Hrvatske. 

Jedinstveni spoj fotografije i gastronomije simbolizira pobjednička fotografija prošlogodišnjeg natječaja autorice Mateje Zvirotić Andrijanić koja krasi naslovnicu ove kuharice. Spajanjem vizualne umjetnosti i kulinarskog nasljeđa, Hrvatska zajednica županija odlučila je stvoriti cjelovitu priču o bogatstvu i jedinstvenosti svake županije, dodatno osnažujući njihov regionalni i kulturni identitet. Ova kreativna sinergija stvara zanimljivu vizualnu priču, dodatno upotpunjenu jedinstvenim ilustracijama talentiranog Ivana Dilberovića.

Volim svoju županiju – Tradicionalna jela prema modernoj recepturi | Author: Mak Vejzović 5 jela iz kuharice na predstavljanju su pripremili učenici Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku foto: Mak Vejzović

Volim svoju županiju – Tradicionalna jela prema modernoj recepturi | Author: Mak Vejzović Slasni salenjaci - slatki ponos Slavonije foto: Mak Vejzović

Iako nije namijenjena komercijalnoj prodaji, kuharica “Volim svoju županiju - Tradicionalna jela prema modernoj recepturi” bit će moćan ambasador hrvatskog identiteta i brenda na domaćoj i međunarodnoj sceni, predstavljajući Hrvatsku kao zemlju bogate kulturne baštine, ukusnih recepata i vrhunske gastronomije. Kuharica ima svoje tiskano izdanje, ali i ono digitalno koje je moguće downloadati na linku.

Slasni recepti iz čitave Hrvatske - složili smo kompletan meni

Teško je bilo odabrati nekoliko od svih tih izvrsnih recepata iz čitave Hrvatske, pa smo se odlučili za pristup - iz svakog kraja Hrvatske ponešto. Zapravo, složili smo kompletan meni - juhu od buče (Sisačko-moslavačka županija), pileći tingul (Splitsko-dalmatinska županija) te za desert ličke palačinke (Ličko-senjska županija). Ove odlične recepte donosimo u nastavku, a ostale potraži u digitalnom izdanju kuharice “Volim svoju županiju - Tradicionalna jela prema modernoj recepturi”.

juha od buče | Author: Iz kuharice “Volim svoju županiju - Tradicionalna jela prema modernoj recepturi” Juha od buče foto: Iz kuharice “Volim svoju županiju - Tradicionalna jela prema modernoj recepturi”

Ne gasi ekran dok kuham

Juha od buče
15 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Buča 1,50 kg
  • Suncokretovo ulje 4 žlica
  • Brašno 40 g
  • Koncentrat rajčice 50 g
  • Kiselo vrhnje 100 ml
  • Sol
  • Ocat
  • Kopar - svježi
Postupak
  1. Buču, ne pretvrde kore, oprati te oguliti. Buču naribati i posoliti te ostaviti da odstoji. Na masnoći prepirjati ocijeđenu buču, dodati začine te zaliti vodom.


  2. Kad juha prekipi, napraviti zapršku na masnoći (tamna zaprška) te ju dodati u juhu. Ostaviti da lagano kuha 5 minuta. Na kraju dodati kiselo vrhnje (ili mlijeko). Po potrebi dodati sol.


pileći tingul | Author: Iz kuharice “Volim svoju županiju - Tradicionalna jela prema modernoj recepturi” Pileći tingul foto: Iz kuharice “Volim svoju županiju - Tradicionalna jela prema modernoj recepturi”

Ne gasi ekran dok kuham

Pileći tingul
25 MIN
pripreme
80 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Piletina 1,50 kg
  • Luk 2 kom
  • Mrkva 1 kom
  • Celer - korijen 0,25 kom
  • Češnjak
  • Svježi peršin
  • Bijelo vino 200 ml
  • Sol
  • Papar
  • Slatka paprika (u prahu)
  • Suncokretovo ulje
  • Koncentrat rajčice 1 žlica
  • Tjestenina 400 g
  • Maslac 50 g
Postupak
  1. Na malo ugrijanog ulja popržite kockice luka, kad požuti, dodajte naribanu mrkvu i celer. Kad malo omekšaju, dodajte na komade izrezanu piletinu. Kratko pirjajte, pa dodajte začine, koncentrat rajčice i podlijte vinom.


  2. Čim alkohol ispari, podlijte vodom ili pilećom juhom, tek toliko da prekrije meso, i u polupokrivenoj posudi pirjajte oko pola sata, uz povremeno miješanje i podlijevanje po potrebi. Meso bi trebalo omekšati, a tekućina bi se trebala pretvoriti u fini umak.


  3. Uz tingul poslužite kuhanu tjesteninu, koju je potrebno u slanoj kipućoj vodi po uputama na pakiranju. Kad je tjestenina kuhana, višak vode ocijedite i po želji u nju dodajte maslac i/ili sjeckani peršin.


Uz tingul, kao prilog možeš poslužiti i kuhanu rižu, neku drugu domaću tjesteninu ili njoke.

I za kraj nešto slatko - ličke palačinke. Palačinke se u restoranima spremaju na mnogo načina, ali ove su posebne upravo zbog domaćeg džema od šljiva.

ličke palačinke | Author: Iz kuharice “Volim svoju županiju - Tradicionalna jela prema modernoj recepturi” Ličke palačinke foto: Iz kuharice “Volim svoju županiju - Tradicionalna jela prema modernoj recepturi”

Ne gasi ekran dok kuham

Ličke palačinke
10 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
SMJESA ZA PALAČINKE
Sastojci
  • Jaje 3 kom
  • Glatko brašno 250 g
  • Voda 275 ml
  • Mlijeko 225 ml
  • Šećer 50 g
  • Sol 1 prstohvat
NADJEV
Sastojci
  • Pekmez od šljiva 500 g
PANIRANJE
Sastojci
  • Maslac 250 g
  • Krušne mrvice 250 g
Postupak
  1. Pripremite klasičnu smjesu za palačinke: prosijte brašno te dodajte sve ostale namirnice i izradite u glatku smjesu. Smjesu procijedite kroz sitnu cjediljku da ne bude grudica i pustite da odstoji oko 10 minuta.


  2. Ispecite palačinke i namažite ih pekmezom od šljiva. U tavi na ulju ili maslacu popržite krušne mrvice pa na njima popržite palačinke s obje strane.

    Palačinke ukrasite malom količinom pekmeza od šljiva i šećerom u prahu.


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.