Tradicionalni recepti iz čitave Hrvatske, pripremljeni modernim kulinarskim tehnikama, mogu se pronaći u novoj raskošnoj kuharici "Volim svoju županiju – Tradicionalna jela prema modernoj recepturi” koji je izdala Hrvatska zajednica županija, a pripremio poznati osječki chef Tomica Đukić, kuhar hrvatske nogometne reprezentacije i restorana Josić, smještenog u istoimenoj poznatoj baranjskoj vinariji.
Chef Tomica Đukić
Trebamo se ponositi tradicionalnim jelima
Inspiracija ovog projekta je raznolikost kulinarske baštine Hrvatske, a ovo izdanje nije samo zbirka recepata, već predstavlja projekt za dodatno pozicioniranje Hrvatske na gastronomskoj mapi. Spajajući 20 hrvatskih županija i Grad Zagreb, kuharica pokazuje snažnu sinergiju regionalnih posebnosti u jedan prepoznatljivi nacionalni brend što će sigurno biti prepoznato u Hrvatskoj, ali i šire.
"Tradicionalna jela su ono čime se trebamo ponositi jer smo turistička zemlja, zato mi je posebno drago da smo izabrali ova 44 recepta jer to je najbolji put do očuvanja tradicije. Uostalom i turisti kad dođu ovdje žele kušati nešto autohtono i tradicionalno, i mi im to moramo omogućiti.
U Hrvatskoj imamo divnih chefova, a iz Slavonije dolaze neki od najboljih, trebamo im dopustiti da rade što najbolje rade, i da hrvatska gastronomija preraste u ono što bi trebala biti - svjetski prepoznata", rekao je chef Tomica Đukić.
Predstavljanje Županijske kuharice u Osijeku
"Želja nam je očuvati okuse prošlosti i recepte naših baka te ih prenijeti budućim generacijama, svojoj djeci. Ova je kuharica poziv da zajedno slavimo svoju bogatu kulinarsku baštinu, da istražite nove kombinacije i da u svojim domovima krenete okusom na putovanje kroz povijest, gdje tanjur svake županije priča svoju priču.
Ne štedite našu kuharicu, listajte je, isprobavajte jela susjednih županija, upotrebljavajte je bez straha. Trag koji ostane na stranicama pri pripremi jela neće uništiti ovu knjigu, već će joj dati vaš osobni pečat, svjedočeći o dragocjenim trenucima provedenima u kuhinji", poruka je chefa Đukića iz uvodnika ove sjajne kuharice.
Kuharica "Volim svoju županiju – Tradicionalna jela prema modernoj recepturi”
Od foto natječaja do slasne kulinarske priče
Kuharica "Volim svoju županiju" kreativni je nastavak istoimenog foto natječaja koji je Hrvatska zajednica županija pokrenula 2016. godine sa ciljem promocije ljepota i tradicija svih hrvatskih krajeva iz perspektive njihovih građana. Tijekom proteklih godina, natječaj je prikupio impresivnih 12.000 radova, a najbolje među njima, koje bira stručni žiri, čine postav putujuće izložbe koja obilazi županije diljem Hrvatske.
Jedinstveni spoj fotografije i gastronomije simbolizira pobjednička fotografija prošlogodišnjeg natječaja autorice Mateje Zvirotić Andrijanić koja krasi naslovnicu ove kuharice. Spajanjem vizualne umjetnosti i kulinarskog nasljeđa, Hrvatska zajednica županija odlučila je stvoriti cjelovitu priču o bogatstvu i jedinstvenosti svake županije, dodatno osnažujući njihov regionalni i kulturni identitet. Ova kreativna sinergija stvara zanimljivu vizualnu priču, dodatno upotpunjenu jedinstvenim ilustracijama talentiranog Ivana Dilberovića.
5 jela iz kuharice na predstavljanju su pripremili učenici Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku
Slasni salenjaci - slatki ponos Slavonije
Iako nije namijenjena komercijalnoj prodaji, kuharica “Volim svoju županiju - Tradicionalna jela prema modernoj recepturi” bit će moćan ambasador hrvatskog identiteta i brenda na domaćoj i međunarodnoj sceni, predstavljajući Hrvatsku kao zemlju bogate kulturne baštine, ukusnih recepata i vrhunske gastronomije. Kuharica ima svoje tiskano izdanje, ali i ono digitalno koje je moguće downloadati na linku.
Slasni recepti iz čitave Hrvatske - složili smo kompletan meni
Teško je bilo odabrati nekoliko od svih tih izvrsnih recepata iz čitave Hrvatske, pa smo se odlučili za pristup - iz svakog kraja Hrvatske ponešto. Zapravo, složili smo kompletan meni - juhu od buče (Sisačko-moslavačka županija), pileći tingul (Splitsko-dalmatinska županija) te za desert ličke palačinke (Ličko-senjska županija). Ove odlične recepte donosimo u nastavku, a ostale potraži u digitalnom izdanju kuharice “Volim svoju županiju - Tradicionalna jela prema modernoj recepturi”.
Juha od buče
Pileći tingul
I za kraj nešto slatko - ličke palačinke. Palačinke se u restoranima spremaju na mnogo načina, ali ove su posebne upravo zbog domaćeg džema od šljiva.
Ličke palačinke