Recepti 31. listopada 2014.

Juha od leće

Juha od leće
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jednostavna priprema juhe koja će vam otkriti potpuno novu, neodoljivu ulogu omiljene zimske namirnice - leće

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 305

Potrebno vam je

  • 230 g leća, suha
  • 3.50 žlica ulje maslinovo
  • 3 režanj češnjak
  • 1 kom luk ,crveni
  • 1 kom mrkva, crvena
  • 1 l voda
  • 1 prstohvat origano
  • 1 prstohvat ružmarin
  • 2 list lovorov list
  • 1 žlica rajčica, ukuhana (konc. 28 - 30%)
  • 1 žličica vinski ocat
  • sol
  • papar

Priprema

  1. Leću isperite pod mlazom hladne vode pa stavite u veći lonac i dodajte toliko vode da prekrije leću za 2,5 cm. Zagrijte do vrenja i kuhajte dok omekša, oko 10 minuta, a zatim procijedite.
  2. Na 3 žlice zagrijanog maslinovog ulja pirjajte češnjak, luk i mrkvu dok luk postane proziran i omekša, oko 5 minuta.
  3. Dodajte leću, vodu, origano, ružmarin i listove lovora. Zagrijte do vrenja, smanjite jačinu vatre, poklopite i kuhajte 10 minuta.
  4. Umiješajte pastu od rajčice te začinite sa soli i paprom. Poklopite i kuhajte dok leća potpuno omekša, 30 do 40 minuta, uz povremeno miješanje.
  5. Ako juha postane pregusta, dodajte još vode. Pred kraj kuhanja dodajte pola žlice maslinovog ulja i žličicu octa.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.