gastro postao
Jednostavna priprema juhe koja će vam otkriti potpuno novu, neodoljivu ulogu omiljene zimske namirnice - leće
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 305
Potrebno vam je
- 230 g leća, suha
- 3.50 žlica ulje maslinovo
- 3 režanj češnjak
- 1 kom luk ,crveni
- 1 kom mrkva, crvena
- 1 l voda
- 1 prstohvat origano
- 1 prstohvat ružmarin
- 2 list lovorov list
- 1 žlica rajčica, ukuhana (konc. 28 - 30%)
- 1 žličica vinski ocat
- sol
- papar
Priprema
- Leću isperite pod mlazom hladne vode pa stavite u veći lonac i dodajte toliko vode da prekrije leću za 2,5 cm. Zagrijte do vrenja i kuhajte dok omekša, oko 10 minuta, a zatim procijedite.
- Na 3 žlice zagrijanog maslinovog ulja pirjajte češnjak, luk i mrkvu dok luk postane proziran i omekša, oko 5 minuta.
- Dodajte leću, vodu, origano, ružmarin i listove lovora. Zagrijte do vrenja, smanjite jačinu vatre, poklopite i kuhajte 10 minuta.
- Umiješajte pastu od rajčice te začinite sa soli i paprom. Poklopite i kuhajte dok leća potpuno omekša, 30 do 40 minuta, uz povremeno miješanje.
- Ako juha postane pregusta, dodajte još vode. Pred kraj kuhanja dodajte pola žlice maslinovog ulja i žličicu octa.