Ako su vam već sve juhe dosadile i ne znate koju biste skuhali, evo jednog zanimljivog i jednostavnog recepta koji će se naći na mom meniju, a vi ga još možda niste isprobali.
Predivno juha žive boje i orijentalnog okusa grije aromatičnim začinima, koji svojim zdravim sastojcima pridonose zaštiti zdravlja tijekom zime. Mrkva i đumbir su odlična kombinacija, a u nekim zemljama uobičajena. Donosimo vam recept za juhu s ove dvije namirnice. Juhu ćete pripremiti brzo, a dobra je vijest da ju možete i zamrznuti pa podgrijati kada osjetite potrebu za toplim obrokom.
Potrebno vam je:
- 4 šnite kruha
- 1 žlica kvasaca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 crveni luk
- 1 režanj češnjaka
- 450 g mrkve
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 đumbir
- sol
- papar
- 1 žlica limunovog soka
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C. Izrežite kruh (bez kore) na kockice, izmiješajte kvasac s 2 žlice tople vode i pomiješajte s kruhom. Posložite kruh na lim za pečenje i pecite 20 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
- Zagrijte maslinovo ulje u loncu. Dodajte luk i češnjak te pirjajte na laganoj vatri 3-4 minute. Dodajte mrkvu, povrtni temeljac i svježi đumbir. Kuhajte na laganoj temperaturi oko jedan sat.
- Maknite lonac s izvora topline. Neka odstoji dok smjesa ne bude mlaka. Izmiješajte štapnim mikserom dok smjesa ne bude glatka te dodajte sol i papar po ukusu. Na kraju dodajte limunov sok.
Dobar tek!