gastro postao
Kad vam padne šećer, rijetko što pomaže kao komadić karamele
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 151
Potrebno vam je
- 300 g šećer, kristal
- 0.13 l voda
- 1 žlica maslac, neslani
- 0.13 l vrhnje za šlag
- 1 kom vanilin šećer
Priprema
- Recept za tridesetak karamela: Pokrijte lim nauljenom aluminijskom folijom.
- Neprekidno miješajući pržite šećer u tavici da se sasvim otopi i postane smeđkast. Zalijte ga kipućom vodom i dalje kuhajte da voda gotovo sasvim ispari.
- Umiješajte maslac, vrhnje i vanilin-šećer. Neprekidno miješajući, nastavite kuhati 20-30 minuta da se smjesa zgusne.
- Namažite je na pripremljen lim da bude debela 1 cm. Kada se karamel počne stvrdnjavati odstranite aluminijsku foliju i oštrim nožem narežite kocke, stranica 1 ½ cm.
- Karamele odmah odvojite jedan od drugog da se ne bi ponovno međusobno zalijepili. Ostavite da se dobro ohlade.