Recepti 13. listopada 2014.

Karamele s vrhnjem

Karamele s vrhnjem
gastro postao gastro.24sata.hr
Kad vam padne šećer, rijetko što pomaže kao komadić karamele

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 8

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 151

Potrebno vam je

  • 300 g šećer, kristal
  • 0.13 l voda
  • 1 žlica maslac, neslani
  • 0.13 l vrhnje za šlag
  • 1 kom vanilin šećer

Priprema

  1. Recept za tridesetak karamela: Pokrijte lim nauljenom aluminijskom folijom.
  2. Neprekidno miješajući pržite šećer u tavici da se sasvim otopi i postane smeđkast. Zalijte ga kipućom vodom i dalje kuhajte da voda gotovo sasvim ispari.
  3. Umiješajte maslac, vrhnje i vanilin-šećer. Neprekidno miješajući, nastavite kuhati 20-30 minuta da se smjesa zgusne.
  4. Namažite je na pripremljen lim da bude debela 1 cm. Kada se karamel počne stvrdnjavati odstranite aluminijsku foliju i oštrim nožem narežite kocke, stranica 1 ½ cm.
  5. Karamele odmah odvojite jedan od drugog da se ne bi ponovno međusobno zalijepili. Ostavite da se dobro ohlade.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.