Recepti 13. listopada 2014.

Karamelizirane jabuke

Karamelizirane jabuke
gastro postao gastro.24sata.hr
Kineski recept za desert od jabuka okupanih u tijestu i karameli

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 222

Potrebno vam je

  • 4 kom jabuka (cijela)
  • 100 g pšenično brašno, bijelo
  • 3 žlica kukuruzno brašno ili krupica
  • 1 kom bjelanjak kokošji
  • 2 mala žlica ulje sezamovo
  • 1 žlica mast svinjska, nesoljena
  • 2 žlica voda
  • 125 g šećer, kristal
  • ulje suncokretovo

Priprema

  1. Oguliti 4 velike tvrde jabuke i narezati ih na 8 kriški očišćenih od koštica. Uvaljati ih u bijelo brašno da budu dobro pokrivene i ostaviti sa strane.
  2. U preostalo bijelo brašno dodati žuto kukuruzno, bjelanjak i malo vode i napraviti gusto tijesto.
  3. U woku ili prikladnoj posudi zagrijati dovoljno ulja (može i maslinovo). Kad bude toplo dodati 1 žličicu sezamovog ulja; komade jabuka uroniti u tijesto i polako ih pržiti, okrečući ih, dok ne postanu zlatnožuti; izvaditi ih mrežastom ili rupičastom lopaticom, ocijediti i položiti na upijajući papir.
  4. U drugoj posudi rastopiti svinjsku mast ili maslac, dvije žlice vode i šećer, ostaviti na umjerenoj vatri dok smjesa ne dobije svijetložutu boju.
  5. Ovaj „karamel“ odmah skinuti s vatre i u njega uroniti popržene jabuke, postupno ih poslagati na pladanj, prethodno premazan sezamovim uljem; ovako pržene jabuke se poslužuju tople. Stoga pripremite posudice s hladnom vodom u koje će gosti umočiti svaki komad kako bi se „karamel“ ohladio.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.