gastro postao
Kineski recept za desert od jabuka okupanih u tijestu i karameli
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 222
Potrebno vam je
- 4 kom jabuka (cijela)
- 100 g pšenično brašno, bijelo
- 3 žlica kukuruzno brašno ili krupica
- 1 kom bjelanjak kokošji
- 2 mala žlica ulje sezamovo
- 1 žlica mast svinjska, nesoljena
- 2 žlica voda
- 125 g šećer, kristal
- ulje suncokretovo
Priprema
- Oguliti 4 velike tvrde jabuke i narezati ih na 8 kriški očišćenih od koštica. Uvaljati ih u bijelo brašno da budu dobro pokrivene i ostaviti sa strane.
- U preostalo bijelo brašno dodati žuto kukuruzno, bjelanjak i malo vode i napraviti gusto tijesto.
- U woku ili prikladnoj posudi zagrijati dovoljno ulja (može i maslinovo). Kad bude toplo dodati 1 žličicu sezamovog ulja; komade jabuka uroniti u tijesto i polako ih pržiti, okrečući ih, dok ne postanu zlatnožuti; izvaditi ih mrežastom ili rupičastom lopaticom, ocijediti i položiti na upijajući papir.
- U drugoj posudi rastopiti svinjsku mast ili maslac, dvije žlice vode i šećer, ostaviti na umjerenoj vatri dok smjesa ne dobije svijetložutu boju.
- Ovaj „karamel“ odmah skinuti s vatre i u njega uroniti popržene jabuke, postupno ih poslagati na pladanj, prethodno premazan sezamovim uljem; ovako pržene jabuke se poslužuju tople. Stoga pripremite posudice s hladnom vodom u koje će gosti umočiti svaki komad kako bi se „karamel“ ohladio.