gastro postao
Pitanje je hoće li biti bijelog Božića, ali možemo ga prizvati ovim prikladnim keksima...
Ovi keksići, koji se na engleskom govornom području nazivaju snowball biscuits, i vizualno i okusom odlično odgovaraju prigodi. Savršeno će se uklopiti među blagdanske klasike, poput kiflica, raspucanaca i Linzera, a priprema i pečenje će ti oduzeti samo pola sata.
Imaj na umu da mogu stajati do pet dana na sobnoj temperaturi ili tri mjeseca u zamrzivaču.
Sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 50 g mljevenih badema
- 170 g omekšalog maslaca
- 70 g šećera u prahu + za dekoraciju
- ½ žličice ekstrakta badema
- Prstohvat soli
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
- Pomiješaj brašno, bademe i sol u posudi.
- Izmiksaj maslac sa šećerom u prahu i ekstraktom badema u pahuljastu smjesu.
- Dodaj suhe sastojke pa izmiksaj u glatku smjesu.
- Oblikuj kuglice i rasporedi ih po namašćenom limu s razmakom od pet centimetara.
- Peci 10-12 minuta, sve dok ne poprime zlatnu boju.
- Izvadi iz pećnice pa ih uvaljaj u šećer u prahu. Pusti da se ohlade, a potom ih uvaljaj još jednom.
Čuvaj ih u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi. U slast!